Продажбите на жилища във Великобритания отчитат спад от 53,4% през април

Блокадата на правителството заради коронавируса е затруднила сделките с имоти

18:00 | 22 май 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Продажбите на жилища във Великобритания са се сринали през април, след като правителството на практика затвори пазара, за да помогне за забавянето на коронавирусната пандемия, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Броят на сделките с жилищни имоти е намалял с 53,4% спрямо април миналата година, сочат неокончателни данни, публикувани от британската данъчна служба. Миналия месец са регистрирани около 46,440 продажби на жилища.

Блокадата на правителството заради вируса е затруднила сделките с имоти, а ограниченията за движението на хората и на събиранията са принудили брокерите и потенциалните купувачи да прибегнат до виртуални огледи на имоти.

Мерките са замразили продажби на жилища на стойност 82 млрд. паунда (100 млрд. долара).

Ходът беше необичайна стъпка на правителството на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, което залага много на запазването на високите нива на жилищна собственост.

Ограниченията бяха смекчени миналата седмица, когато брокерите получиха разрешение отново да показват имоти, а компаниите – да възобновят работа. За съживяването на жилищния пазар обаче може да е необходимо време, тъй като Великобритания се насочва към дълбока рецесия.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.