Apple и Google в необичайно партньорство за проследяване на заразени с Covid-19

Системата има потенциала да наблюдава около една трета от населението на света

22:20 | 10 април 2020
Обновен: 17:38 | 5 юни 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Apple и Google разкриха рядко партньорство за вграждане на технологии към своите смартфон платформи, които ще предупреждават потребителите, ако са имали контакт с човек, заразен с Covid-19, предаде Bloomberg. 

Хората трябва да се включат в системата по свое желание, но тя има потенциала да наблюдава около една трета от населението на света. 

Технологията, известна като "договорено проследяване", е предназначена да ограничи разпространението на новия коронавирус, като съобщава на потребителите, че трябва да се изолират след контакт със заразено лице. 

Двете компании заявиха в петък, че ще вградят технологията в своите операционни системи iOS и Android в две стъпки. 

В средата на май компаниите ще добавят възможност за телефони iPhone и Android да обменят безжично анонимна информация чрез приложения, управлявани от органите на общественото здравеопазване.  

Това означава, че ако потребител даде положителен тест за Covid-19 и добави тези данни към приложението за обществено здраве, потребителите, с които е бил в непосредствена близост през последните няколко дни, ще бъдат уведомявани за това. 

Втората стъпка ще отнеме повече време. В следващите месеци и двете компании ще добавят технологията директно в своите операционни системи, така че софтуерът за проследяване на контакти да работи без да се налага изтегляне на приложение. 

Този подход означава, че могат да бъдат включени много повече хора. Apple iOS и Android на Google имат около 3 милиарда потребители, над една трета от населението на света. 

Тази технология е противоречива, тъй като включва споделяне на чувствителна здравна информация от милиарди хора чрез мобилни устройства, които непрекъснато излъчват тяхното местоположение. Apple и Google подчертаха в петък, че тяхната система запазва поверителността на потребителите. Изисква се съгласие и не се събират данни за местоположението. Технологията също няма да уведомява потребителите с кого са влезли в контакт или къде се е случило това. Компаниите заявиха, че и тези данни не могат да видят, и отбелязаха, че цялата система може да бъде изключена при необходимост. 

Подобно тясно партньорство между такива дългогодишни конкуренти е изключително рядко. 

И двете компании обаче са подложени на натиск да използват огромните си ресурси, за да помогнат в борбата с пандемията. 

„Всички ние от Apple и Google вярваме, че никога не е имало по-важен момент да работим заедно, за да решим един от най-належащите проблеми в света“, заявиха компаниите в съвместно изявление.