Европа се готви за още няколко седмици под карантина

Жертвите на коронавируса отново започнаха да се увеличават в най-засегнатите страни на Стария континент

17:01 | 10 април 2020
Обновен: 02:28 | 6 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Италия и Испания се подготвят за още няколко седмици под карантина, тъй като променливите данни за развитието на коронавирусната пандемия накараха европейските правителства да се откажат от разхлабването на мерките за ограничаване на публичния живот, съобщава Bloomberg.

Италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна докладва за най-много смъртни случаи в следствие на коронавируса в световен мащаб, обмисля удължаване на мерките до началото на май, въпреки че вероятно ще бъде позволено на малък брой компании да отворят отново. Испания удължи извънредното положение до 25-ти април, Великобритания вероятно също ще удължи мерките.

Германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към Испания и Италия в четвъртък, като удължи мерките, ограничаващи движението на хора и контактите лице-в-лице, заявявайки, че прогресът в преодоляването на пандемията е “крехък” и все още е рано за отстъпление от мерките. В молбата си Меркел призова германците да продължат да се придържат към рестрикциите по време на предстоящите великденски празници.

“Трябва да останем фокусирани”, заяви Меркел след среща на кабинета.

На фона на пандемията, обхванала Европа, властите се опитват да вземат решение за отлагането или удължаването на мерките, тъй като икономическите щети се увеличават, но здравните представители настояват бариерите да останат валидни. Политическата несигурност във Великобритания се облекчи до известна степен, след като премиерът Борис Джонсън беше изписан от интензивното отделение, но остава в болница, за да се възстанови от коронавируса.

Думите на Меркел оттекнаха в останалите европейски страни, борещи се с огнища на Covid-19. Италия докладва за увеличение на смъртните случаи от инфекцията, смъртността във Франция също нараства. Жертвите на коронавируса в Кралството, макар да остават по-малко от тези на най-засегнатите европейски държави, се увеличиха с 881 до близо общо 8 хиляди.

“Не сме се справили още, трябва да продължим”, заяви външният министър Доминик Рааб, който замества Джонсън в Лондон. “Смъртните случаи се увеличават, не сме достигнали пика на вируса”, добави той.

Дилемата на Конте

Мерките на Италия за овладяване разпространението на пандемията приключват в понеделник, като според запознати източници Конте ще ги удължи почти непроменени. Очаква се италианският министър-председател да обяви финалното си решение по-късно в петък.

Според запознатите лица всички облекчения на рестрикциите ще са малки и на регионална основа. Вероятно е книжарниците и някои други магазини да отворят, както и производителите на машини за земеделието да възстановят работа, твърди вестник Corriere della Sera.

На фона на масовите тествания Италия докладва за увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус до 4204 в четвъртък спрямо 3826 нови болни в сряда. 610 пациенти починаха, с което смърните случаи в страната се увеличиха до 18279.

Заразените в Испания се увеличиха до над 157 хиляди, а над 15 хиляди са жертвите на Covid-19 в страната, сочат данни от петък.

Испанските власти удължиха извънредното положение за втори път в четвърък, като опозиционната Народна партия се присъедини към коалиционното правителство на премиера Педро Санчес и подкрепи решението. Рейтингът на одобрение на Санчес започна да пада, след като вирусът подкопа здравната система на страната.

Възстановяването

Франция съобщи за 1341 нови жертви на коронавируса в четвъртък, след като включи данните за два дни от старческите домове, но броят на заразените в интензивни отделения започна да намалява след началото на епидемията в страната.

Според директорът на националната здравна служба Джером Саломон може да последва известно изравняване на кривата, но трябва да се проследят данните от идните дни.

Новите данни от Германия отчетоха най-голямо повишение за последните 5 дни. Меркел и ръководителите на 16-те германски провинции ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят следващите си стъпки.

“Аз наистина бих искала да бъда първата, която ще каже, че всичко е постаро му", заяви Меркел в четвъртък. “Но не това е въпросът. Моята работа е да кажа какво се случва сега”, добави тя.