Тръмп вече не подценява коронавируса

Американският президент очаква болезнени две седмици

11:21 | 1 април 2020
Обновен: 15:01 | 1 април 2020
Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

"Искам всеки американец да бъде подготвен за тежките дни, които предстоят", заяви Доналд Тръмп със сериозно изражение по време на пресконференцията си във вторник следобед, предава BBC.  

"Ще бъдат много, много болезнени две седмици”, каза още президентът на САЩ.  

Когато президентът беше попитан колко американци се очаква да починат от вируса, като се имат предвид и сегашните усилия за смекчаване на ефекта от разпространението на болестта, той каза, че е по-добре неговите медицински експерти отговорят. 

Броят на смъртните случаи, базирани на сегашните прогнози, е между 100 000 и 200 000. На 15 април например се очаква да починат 2214 американци, пише ВВС. 

"Никой не отрича, че преминаваме през много, много труден момент", каза д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. 

Президентът се опита да покаже тази новина във възможно най-добра светлина, отбелязвайки, че ако правителството не беше направило нищо, жертвите в САЩ щяха да са милиони. 

“Много хора го сравниха със сезонния грип, но не е грип", каза Тръмп.  

Само преди седмица самият президент направи точно такива сравнения, отбелязвайки, че смъртните случаи от коронавирус са много по-малки от тези от грип или дори от автомобилни инциденти. 

"Губим хиляди хора годишно от грипа, но никога на спираме икономиката", каза той тогава.