Кредиторите в САЩ затягат отпускането на заеми

Затягат се условията за отпускане на кредит за малкия бизнес и по-рисковите потребители

14:30 | 28 март 2020
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Банките и финтех компаниите в САЩ започват да затягат условията си за отпускане на нови заеми за потребители и малкия бизнес, съобщава The Wall Street Journal. Това означава, че за много хора ще е трудно да получат кредит точно когато най-много се нуждаят от него на фона на това, че пандемията от коронавирус оставя хиляди без работа.

Големите американски кредитори, включително JPMorgan Chase, Bank of America, Capital One Financial и Santander Consumer USA Holdings, са сред компаниите, които преразгледат условията си за кредитиране, съобщават хора, запознати с въпроса. Сред новите мерки са одобряване на по-малко потребители с по-ниски кредитни оценки, по-затегнати условия за доказване на доход и поставяне на по-ниски лимити на разходите за нови кредити.

От American Express са намалили вече офертите си за финансиране на малкия бизнес. Финтех компаниите Square и On Deck Capital се очаква да направят същото следващата седмица.

„Кредиторите нямат идея как да оценят риска в тази среда“, коментират анализатори.

Финансовите институции са притеснени, че нарастващата безработица и потенциална рецесия ще увеличат неизпълненията по кредитите. В най-добрия случай ще сме свидетели на пауза в кредитирането, а в най-лошия – ще бъде сложен край на над шестгодишния бум в отпускането на заеми, което се случваше при сравнително разхлабени условия.

Много от американските финансови институции са заявили, че ще съдействат на съществуващите кредитополучатели, които имат нужда от подкрепа. Някои кредитори, например, увеличават лимитите по кредитните карти или забавят датите за плащане на заемите. Банките обаче не са склонни да поемат допълнителен риск с новите клиенти.

Промените могат да се окажат най-болезнени за нископлатените служители и тези, които са в неплатен отпуска.