Камарата на представителите в САЩ одобри стимулите за 2 трлн. долара

Общо 6 трлн. долара ще бъдат инжектирани в американската икономика

20:32 | 27 март 2020
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Снимка: Sarah Silbiger
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Снимка: Sarah Silbiger

Камарата на представителите одобри най-големия пакет от стимули в американската история в петък като част от отговора срещу икономическата криза в страната, предизвикана от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. Мерките са изпратени на президента Доналд Тръмп за подпис.

Камарата одобри пакета за 2 трлн. долара, след като в сряда той получи и единодишното одобрение на членовете на Сената.

“Нашата нация е изправена пред икономическа и здравна криза с исторически размери”, заяви говорителят на Камарата Нанси Пелоси. “Ние знаем, че трябва да направим повече”, добави тя.

Според представител на Белия дом Тръмп ще подпише мерките “възможно най-скоро”.

Случаите на заразени с коронавирус в САЩ се увеличиха до 92 000, надминавайки броя на заразените в Китай, откъдето започна разпространението на коронавируса. Заявленията за безработица в страната нараснаха до безпрецедентните 3.3 млн. миналата седмица.

Размерът на стимулите е исторически за САЩ, като надвишава 800-те млрд. долара, които администрацията на Барак Обама отпусна в рамките на 5 месеца след финансовата криза от 2008 г.

"Заедно с мерките на Федералния резерв, в икономиката на САЩ ще бъдат инжектирани 6 трлн. долара", заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу. Това е дял от около 30% от брутния вътрешен продукт на страната.