Състезателните коне влизат в списъка на потъващите финансовите активи

Данните за продажбите бяха далеч по-ниски в сравнение с предната година

21:58 | 19 март 2020
Обновен: 17:32 | 5 юни 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Акции, корпоративни облигации, петрол, сребро. А сега и състезателните коне. 

Месечният спад на цените на финансовите активи се пренесе и в света на чистокръвните коне във вторник, когато Ocala Breeders’ Sales Company започна традиционния двудневен търг на млади коне в Окала, Флорида, предава Bloomberg.  

По всеки основен показател данните за продажбите бяха далеч по-ниски в сравнение с преди една година. Най-високата цена за деня достигна 650 000 долара, което е спад от 68% в сравнение с миналата година, когато бяха дадени 2 милиона долара за двугодишно жребче.  

Средната цена за деня падна с 35% до 93 660 долара. А общата сума, изразходвана в първия ден на търга, спадна с 45% до под 13 милиона долара. 

Подобно на спортните автомобили, яхтите и изобразителното изкуство, чистокръвните коне са скъпи играчки за заможния 1% от населението, а потъването на аукционните цени е доказателство, че избухването на коронавируса и внезапният икономически спад подтикват дори тази елитна група бързо да овладее разходите си. Търсенето беше толкова слабо на търга, че много продавачи решиха да изтеглят конете си, пише още Bloomberg. 

Индустрията с чистокръвни животни, подобно на повечето бизнеси в САЩ, е силно засегната от вируса. Други аукционни къщи отмениха продажбите си в началото на сезона. Състезателните писти или провеждат състезанията си без фенове, или ги отменят изцяло. Дербито в Кентъки, традиционно заложено за първата събота на май, беше отложено за септември.