Италия с план за 28 млрд. долара за подкрепа на икономиката

Очаква се сериозно негативно отражение върху БВП на страната през следващите месеци заради коронавируса

16:46 | 11 март 2020
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg
Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Правителството на италианския премиер Джузепе Конте е готово да похарчи 25 млрд. евро (28.3 млрд. долара) за стимулиращи мерки за защита на икономиката от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Министърът на финансите на Италия Роберто Гуалтиери заяви, че вероятно кабинетът ще одобри първия пакет на стойност около 12 млрд. евро до петък. Останалото ще бъде резерв за допълнителните мерки. Правителството освен това ще поиска да увеличи целевия дефицит на страната с 20 млрд. евро

Обсъждат се осигуряването на резерви за плащания към работници, изправени пред временни съкращения, увеличаване на гаранционния фонд за заеми за малки и средни предприятия и други мерки.

В реч пред депутатите в сряда италианският финансов министър заяви, че коронавирусът може да има значимо въздействие върху брутния вътрешен продукт на страната през следващите няколко месеца, отказвайки да бъде по-конкретен. БВП може да се свие със 7,5% през първото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, смятат анализаторите от JPMorgan.

Конте, който блокира движението в цялата страна, за да противодейства на разпространението на вируса, е под натиск от богатия север, най-тежко засегнатия район, който иска по-драстични мерки. Лидерът на опозицията Матео Салвини от партията "Лига" настоява 50 млрд. евро да бъдат изразходвани за икономиката.

Конте участва във видеоконференция с другите лидери на Европейския съюз във вторник и апелира към тях да покажат същата решителност и солидарност, която са проявили по време на кризата с еврото.