Русия блокира отговора на ОПЕК срещу коронавируса

Липсата на консенсус е провал за фактическия лидер на ОПЕК Саудитска Арабия

15:25 | 6 февруари 2020
Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Централата на ОПЕК във Виена. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Русия попречи на усилията на Саудитска Арабия за задълбочаване на ограниченията в производството на петрол от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в отговор на смъртоносния коронавирус, тръгнал от Китай, заявиха делегатите на картела в четвъртък, цитирани от The Wall Street Journal.

Липсата на консенсус е провал за фактическия лидер на ОПЕК Саудитска Арабия и нейния съюз с Москва.

Експерти от ОПЕК, включително Русия, обсъждаха в продължение на три дни тази седмица как да отговорят на спада в търсенето на суров петрол от страна на Китай, докато страната се опитва да се справи с коронавируса. Рязкото намаляване на търсенето на „черно злато“ доведе петрола до меча територия в понеделник.

Първоначално Саудитска Арабия подкрепяше съкращаване на производството на петрол с 800 хил. до 1 млн. барела дневно, за да балансира пазара.

Срещата във Виена приключи без споразумение, след като саудитците предложиха компромисно намаляване на производството с 600 хил. барела на ден. Предложението получи широка подкрепа, но руската делегация го отхвърли с мотива, че е твърде рано да се оценява влиянието на вируса върху глобалното търсене на петрол.

Малко, след като стана ясно, че ОПЕК няма единна позиция, сортът Брент обърна посоката и регистрира спад в цената си с 0.11% до 55.22 долара за барел.