Защо коронавирусът засегна толкова сериозно петрола?

Ежедневното потребление на суров петрол в Китай е спаднало с 20%, което е равностойно на нуждите от петрол на Великобритания и Италия заедно

11:27 | 4 февруари 2020
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Най-големите световни производители на петрол има вероятност да намалят производството, за да се справят със спадовете в цените на „черното злато“ заради коронавируса, съобщава BBC.

Очаква се представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да се срещнат през по-късно във вторник, тъй като растат призивите за подкрепа на пазара.

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво за последната една година, след като падна с 20% от пика си през януари. За много хора обаче стои въпросът именно как коронавирусът засегна толкова много петрола. 

Тъй като почивните дни около Лунната нова година бяха удължени в голяма част от Китай и има много ограничения за пътувания, заводите, офисите и магазините остават затворени.Това означава, че най-големият вносител на суров петрол в света, който обикновено консумира около 14 милиона барела на ден, се нуждае от много по-малко петрол, за да захранва машини, гориво и да поддържа една работеща икономика.

Разпространението на вируса ще окаже влияние и върху търсенето на самолетно гориво, тъй като авиокомпаниите по света спират полети до Китай, а ограниченията за пътуване в рамките на страната, също ще доведат до много по-малък на брой реализирани полети като цяло.

Bloomberg съобщи тази седмица, че ежедневното потребление на суров петрол в Китай е спаднало с 20%, което е равностойно на нуждите от петрол на Великобритания и Италия заедно.

В отговор най-голямата петролна рафинерия в Азия Sinopec, която е собственост на китайското правителство, намали количеството на суровия материал, който преработва, с около 600 000 барела на ден или 12%, което е най-голямото намаление от повече от десетилетие.

Рязкото спадане на търсенето на петрол е явен симптом на свиване на бизнес активността в Китай и знак, че икономическият растеж в страната, който вече достигна тридесетгодишно дъно, ще се забави допълнително. Икономисти вече очакват БВП на Китай да падне под 5% през първите три месеца на годината.

Китай е втората най-голяма икономика в света и ключов двигател на глобалния икономически растеж и докато развитите страни се борят за ускоряване на растежа всяко отрицателно въздействие в азиатската държава е почти сигурно, че ще се отрази на целия свят.

Тази седмица управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че епидемията вероятно ще забави световния икономически растеж поне в краткосрочен план, но предупреди, че все още е рано да се каже какъв ще е ефектът в дългосрочен план: "Трябва да оценим колко бързо се предприемат действия за ограничаване на разпространението на коронавирус и колко ефективни са тези действия".

Държавата членка на ОПЕК Иран в понеделник дори публично призова за мерки за подкрепа на цените на петрола, тъй като коронавирусът засяга търсенето.

Маргарет Ян от CMC Markets заяви, че пазарът очаква производството да бъде намалено с 500 000 барела на ден, но добави: "Няма да изключим още по-дълбоко съкращаване, ако ситуацията се влоши."

Заради очакванията за мерки, които да подрепят петролните пазари, малко преди обяд българско време във вторник американският суров петрол WTI поскъпва с 1.92% до 51.07 долара за барел, а сорта Брент - с 1.03% до 55.01 долара за барел.