Ryanair: Коронавирусът ще остави европейците по-близо до вкъщи

Нискотарифната компания очаква увеличение на приходите си, тъй като европейците по всяка вероятност ще предпочетат Европа за почивка вместо Азия

13:23 | 3 февруари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Нискотарифната авиокомпания Ryanair заяви, че търсенето на самолетни пътувания в Европа ще стане непривлекателно, ако епидемията от коронавирус, тръгнала от Китай продължава, което ще накара и хората да почиват по-близо до дома си, съобщава Bloomberg.

Тенденцията от 2003 г., когато пътешествениците избягваха Азия след тежкия остър респираторен синдром, предполага, че потребителите могат да започнат да променят навиците си за пътуване, заяви в интервю главният финансов директор на Ryanair Нийл Сорахан.

"Хората са склонни да стоят близо до дома си (б. ред. при такива ситуации)", каза Сорахан пред Bloomberg Television в понеделник. По неговите думи при епидемията през 2003 г. европейците са останали в Европа, вместо да пътуват до Азия.

Коронавирусът, който тръгна от китайския град Ухан през миналия месец, е убил повече от 360 души и е заразил 17 хил. Десетки държави и авиокомпании ограничиха пътуванията, като почти 10 хил. полета са отменени до 31 януари, сочат данни на Cirium. Това се случи, въпреки че Световната здравна организация заяви, че такива ограничения не са необходими.

Епидемията от САРС засегна 26 държави, което доведе до близо 800 смъртни случая от около 8000 случаи на заразени по данни на СЗО. От Fitch Group заявиха в понеделник, че продължаващото разпространение на коронавируса ще натежи върху туристическата икономика на Тайланд, което ще засегне не само търсенето от Китай, но и пътуванията от други места. Към понеделник в страната, намираща се в Югоизточна Азия, има 19 потвърдени случая.

За Ryanair притокът на европейски пътувания ще увеличи маржовете й на фона на проблемите около приземяването на Boeing 737 Max.

Най-голямата европейска нискотарифна авиокомпания отчете нетна печалба от 88 млн. евро (98 млн. долара) за третото фискално тримесечие спрямо загуба преди година благодарение на продажбите в последната минута по време на коледните празници. Резервациите са с 1% повече в сравнение с миналата година, като местата в самолетите са били заети на 96%, така че увеличението на пътуванията в региона ще увеличи още повече приходите.

Акциите на Ryanair поскъпнаха с 3.6% до 15.43 евро на борсата в Дъблин около обяд българско време.