Германският кабинет одобри план за отказ от въглища на стойност 49 млрд. евро

Страната си е поставила за цел до 2030 г. 65% от необходимата й енергия да идва от чисти източници

15:09 | 29 януари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Кабинетът на канцлера Ангела Меркел одобри в сряда законодателство за отказ от въглища, което определя времева рамка и компенсации в размер на 49 млрд. евро за закриване на над 100 инсталации за твърди и лигнитни въглища, собственост на RWE, Uniper и други компании за комунални услуги.

По време на дебатите в последната минута коалицията добави детайли към законопроекта, очертаващи обезщетението за спиране използването на твърди въглища, които могат да възлизат на 2.2 млрд. евро (2.42 млрд. долара). Сумата е прогнозна за това какво трябва да плати държавата за отказа от въглища до 2026 г.

Одобряването на законодателството в кабинета слага край на една година на жестока борба между правителството на Меркел и компаниите за комунални услуги по отношение на разходите за премахването на въглищата до 2038 г.

„В рамките на няколко години Германия ще постави основна част от енергийните си доставки на нова основа - модерна, съобразена с климата и ориентирана към бъдещето“, коментира финансовият министър Олаф Шолц.

Законопроектът предвижда обезщетения в размер на 40 млрд. евро (44 млрд. долара) помощ за четирите основни въглищни района на Германия, допълнителни 4.8 млрд. евро, насочени към пазара на труда и минимум 6 млрд. евро за сектора на комуналните услуги. Предстои в следващите седмици да се премине през различни етапи на одобрение, за да бъде окончателно приет закона.

Воден от въглищните централи, енергийният сектор на страната отделя около една трета от всички въглеродни емисии.

Германия си е поставила за цел до 2030 г. 65% от необходимата й енергия да идва от чисти източници.