Опазването на климата става все по-голямо конкурентно предимство

Водещите инвеститори стават все по-заинтересовани от опазването на климата

09:10 | 26 януари 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Опазването на климата все повече се превръща в конкурентно предимство: концерните, инвестиционните фондове и фонд мениджърите все повече обръщат внимание на въпросите, свързани с климата - не само, за да убедят клиентите си, но и инвеститорите. В глобален мащаб германската индустрия отчита слабо представяне в това отношение, като само девет компании са получили най-високия рейтинг от британската неправителствена организация CDP, пише германското издание Der Spiegel.

Организацията събира данни за мерките за опазване на климата от повече от 8000 компании по света и формира оценка за справяне с климатичните изменения по скалата между A и D-.

Деветте германски компании, влезли на челно място в класацията отчитат, че благоприятните за климата бизнес модели не са единственият критерий, за да получат преднина. Най-високата оценка e постигната от Deutsche Bahn и Telekom, но също така и от фирми, които отделят много въглероден диоксид, като HeidelbergCement, Thyssenkrupp и TUI, или химически компании като Lanxess и Bayer.

Причината за това е, че оценката е съставена от възможно най-голямата степен на прозрачност в публикуваните данни и мерки за защита на климата.

Например, производителите на цимент изразходват много енергия и генерират високи количества въглероден диоксид, но CDP може да ги отличи, ако въпреки това работят за преход към възобновяеми енергийни източници, което е мотивиращ фактор и за техните доставчици да намалят емисиите.

Японските компании са първенци

В световен мащаб само 179 от над 8000 проучени компании са във водещата А листа, включително добре познати имена като Microsoft, Nestle, Sony, Unilever, Walmart, Danone, Lego, H&M или L’Oreal. Те са разпределени в общо 22 страни, като повечето от компаниите с оценка А са със седалище в Япония (38 компании), в САЩ (35) и Франция (22). В Латинска Америка единствено два бразилски концерна са се сдобили с оценка A, а в Африка - един. Германия е на трета позиция в Европа с девет компании след Франция и Великобритания (с общо десет компании във водещата листа).

Франция задължава инвеститорите да съобщават за климатичните рискове на бизнеса си по закон. Регулациите в Япония са също толкова строги, но в повечето страни те липсват - дори в Германия.

Инвеститорите настояват за по-добро ниво на опазване на климата

"В условията на днешната икономика водеща позиция при опазването на климата гарантира добър бизнес“, коментира Стивън Тебе, управляващ директор от CDP. 

Тебе признава, че няма ясна връзка между защитата на климата и цената на акциите на дружествата, но е убеден, че компаниите с най-висока оценка в класацията просто се управляват по-добре, разбират по-добре рисковете, познават своите вериги за доставки и се адаптират към промените, поради което са и по-успешни.