Намаляват шансовете за рецесия в Германия

Клемес Фюст, президент на института за статистика Ifo

12:20 | 28 януари 2020
Автор: Иван Николов

Очакванията на германския бизнес неочаквано се влошиха в началото на годината, но въпреки това институтът IFO не очаква рецесия.

„Стабилизирането на производството миналата година продължава, а то е важно за икономиката на Германия и го приемаме за добър знак, въпреки понижението на индекса като цяло”, каза директорът на IFO.

Преди седмица ЕЦБ изрази надежда от признаците на стабилизиране на еврозоната, като се обоснова с разсейването на търговските напрежения между САЩ и Китай. В Германия държавните разходи за инфраструктура са близо до рекордни нива според министъра на финансите Олаф Шолц, след като страната записа бюджетен излишък в последните 6г.

"Като цяло шансовете за рецесия намаляват, макар и индексът да се понижава. Но понижението се дължи на сектора на услугите и строителната индустрия, докато добрата новина е, че производството се възстановява", каза Фюст в интервю за Bloomberg.

"Нашата интерпретация на тази картина е, че стабилизацията на производството,която наблюдавахме през миналата година продължава. И понеже производството е особено важно за германската икономика, ние приемаме това като цялостно положителен признак, въпреки спада при общия индекс".