Тръмп: Иран изглежда готов да отстъпи

Няма пострадали американци при последните атаки, заяви лидерът на САЩ

18:42 | 8 януари 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago

Иран изглежда се въздържа от допълнителни удари срещу американски цели, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Bloomberg, определяйки го като „добро нещо“ както за двете нации, така и за света.

„Иран изглежда отстъпва, което е добро нещо за всички заинтересовани страни“, коментира Тръмп в изявление от Белия дом.

По думите на президента американският народ трябва да бъде изключително благодарен и щастлив, тъй като няма пострадали американци в атаките.

В сряда Иран изстреля ракети по американски военни бази в Ирак като отмъщение за убийството на лидера на Революционната гвардия Касем Солеймани, които разтърсиха финансовите пазари и принудиха авиокомпаниите да променят някои от маршрутите си, за да избегнат зоната на конфликта, но не доведоха до жертви.

Тъй като няма загинали американци, очакванията за незабавна ескалация на напрежението в региона на Близкия изток, ключов износител на петрол, изглежда се успокояват.

По думите на Тръмп Вашингтон продължава да разглежда мерки срещу иранската агресия. „САЩ незабавно ще наложат нови санкции срещу иранския режим“, посочи той, като добави, че мерките ще останат в сила, докато страната не промени поведението си.

„Иран има ядрени амбиции и продължава да подкрепя терористите. Дойде моментът, в който Великобритания, Германия, Франция, Русия и Китай да припознаят тази реалност“, заяви президентът и добави, че цивилизованият свят трябва да отпрати ясно и единно послание на иранския режим.

Лидерът на САЩ отбеляза, че ще поиска от НАТО повече намеса в процесите в Близкия изток.