Златото поскъпва до нива от 2013 г. заради повишеното търсене на активи убежища

Бързо растящото напрежение в Близкия изток е сред факторите, водещи до ръст в цената на жълтия метал

13:08 | 6 януари 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Златото поскъпна до най-високите си нива от над 6 години, тъй като бързо растящото напрежение в Близкия изток стимулира търсенето на активи убежища, съобщава Bloomberg.

От Goldman Sachs Group дори заявиха, че ценният метал предлага по-добра защита от петрола при криза. Паладият пък удължава ръстовете си до нови исторически рекорди.

Малко преди обяд българско време цената на фючърсите върху златото се повишава с 1.69% до 1578.60 долара за тройунция. Ръстовете дойдоха, след като Техеран заяви, че вече няма да спазва никакви ограничения за обогатяването на уран след убийството на генерал Касем Солеймани. В допълнение американският президент Доналд Тръмп заяви, че готов да нанесе удар по Иран в отговор на посегателство срещу американски цели.

Положителният тренд при златото е продължение на най-доброто му представяне на годишна база от 2010 г. насам благодарение на фактори като отслабване на долара, по-ниски реални лихвени проценти и търговската война. Има риск напрежението след убийството на Солеймани да ескалира, а това кара инвеститорите да търсят активи убежища.

Докато анализаторите на Goldman предупреждават, че на този етап има много сценарии какво би могло да се случи, от банката смятат, че кюлчетата могат да се окажат по-добър залог от петрола.

Междувременно паладият поскъпна с 2.3% до 1588.13 долара за унция, достигайки пореден рекорд, след като и среброто и платината също регистрираха повишение в цената си.

Има и други фактори подкрепящи повишения интерес към златото.

„От една страна, Федералният резерв е малко вероятно да повиши лихвите в рамките на следващите шест месеца, което от своя страна ще удържа движенията при долара. И двете неща са изключително положителни за златото“, смятат от MineLife.

Акциите на производителите на злато също поскъпват. Newcrest Mining, най-големият производител в Австралия, отчете покачване в цената на книжата си с 3,9%, докато Evolution Mining – с 6,8%.