Техеран се отказа напълно от ядрената сделка

Иран може да се върне в сделката, ако САЩ отменят санцкиите

09:10 | 6 януари 2020
Обновен: 09:10 | 6 януари 2020
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран вече не възнамерява да се придържа към границите на ядрената сделка от 2015 г., съобщи държавната телевизия в неделя. Страната обаче иска да продължи сътрудничеството си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), съобщава Investor.bg.

В бъдеще обогатяването на урана трябва да бъде насочено към технически нужди - това също ще позволи на страната да обогатява уран без ограничения.

Правителството може да оттегли мярката, ако Вашингтон прекрати санкциите срещу Иран, съобщава още държавната медия.

Решението се случва в момент на покачващо се свързано с Иран напрежение, новини за продължаващи изстрели на ракети в т. нар Зелена зона на иракската столица Багдад и престрелки, свързани с ирански бойци, и в съседната на Ирак Сирия.

Страната щяла да продължи развитието на ядрената си програма, без да се съобразява с ограниченията, предвидени в сделката - независимо дали те засягат допустимия брой на притежаваните центрофуги за обогатяване на уран, за равнището, до което може да бъде обогатяван уранът, или за ядрените изследвания и развойната дейност на Ислямската република. Сега тези решения ще зависят от техническите нужди на Техеран.

Сключената през 2015 г. ядрена сделка беше под заплаха от 2018 г., когато Вашингтон се изтегли от нея и наложи тежки икономически санкции на Техеран, припомня DPA.

Новото решение за сделката се взема година и половина след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се отказват от нея и възстановяват санкциите, наложени на ислямската република. Оттогава европейските страни твърдят, че ще опитат да спасят споразумението, сключено от Германия, Франция, Великобритания, Русия, Китай, САЩ и Иран. Върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел разговаря с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и го покани в Брюксел, за да разговарят както за ядрената сделка, така и за напрежението със САЩ.

Отказът на Техеран от сделката е последица и от  убийството на командира на иранската Революционна гвардия Касем Солеймани (втория по влияние човек в страната) при американски удар с дрон край Багдад. Оттогава словесното напрежение между САЩ и Иран се засилва, а Ирак поиска всички чужди войски (включително тези на САЩ) да напуснат страната.

Повече по темата четете в Investor.bg.