Дойде ред и на икономиките в Източна Европа да усетят захлаждане

Регионът отбелязва годишнина от падането на комунизма на фона на бързо развитие през последните три десетилетия

07:47 | 14 ноември 2019
Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Забавянето на глобалната икономика започва да тежи на изток в Европейския съюз, пише в свой анализ Bloomberg.

Регионът, фокусиран върху годишнината от падането на комунизма и бързото му развитие през последните три десетилетия, продължава да бъде ключова дестинация за износ, включително за Германия. Данните за БВП на Германия, които се очакват да излязат по-късно днес, вероятно обаче ще покажат, че слабостта се разпространява все повече. 

Според последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие източноевропейските държави ще загубят скорост заради по-слабите икономически перспективи в световен мащаб, американско-китайското търговско напрежение и свиването на световната автомобилна продукция. 

Последните проучвания на Bloomberg показват забавяне на растежа през третото тримесечие в Полша, Унгария и Румъния, макар и той да остава на здравословни нива от около 4%.

„Най-значимите търговски партньори на региона са изправени пред охлаждащи се икономически тенденции, които могат да се пренесат към нашите икономики“, заяви Фабрис Перуско, главен изпълнителен директор на Fortenova Grupa - компания за търговия на дребно, производство на храни и земеделиe, със седалище в Хърватия.

Досега потребителите успяват да компенсират намаляващото търсене отвън. На региона помогна и предизборното харчене в Полша, както и намаляването на данъците и повишаването на минималната работна заплата в Румъния. Централните банки в Източна Европа пък са по-загрижени за справянето с произтичащата от това инфлация, отколкото да следват стимулиращата парична политика на големите икономики. 

Но това се променя. Основните лихви се задържат без промяна в по-голямата част от региона и Полша е по-склонна да ги намали, отколкото да ги повиши. Междувременно недостигът на работна ръка се влоши - наблюдава се увеличение на заплатите в краткосрочен план, но регионът е заплашен от невъзможността за по-нататъшно разширяване на пазара на труда.

Посочвайки като причина влошаващите се икономически условия в световен мащаб, германската компания Robert Bosch Stiftung GmbH наскоро отложи изграждането на завод за производство на перални в Западна Румъния. Компанията, която инвестира 120 милиона евро (130 милиона долара) в страната през 2018 г., заяви, че „счита, че може да задоволи настоящото търсене със съществуващия производствен капацитет и не вижда необходимост от нови производствени мощности в Европа“

В самата Румъния тази година Bosch очаква умерен растеж във всички сектори, в които работи.

За оптимистите в крайна сметка ситуацията не е чак толкова лоша, особено ако бъде сключено търговско примирие между Вашингтон и Пекин. Освен това растежът на икономиките в Източна Европа дори и да се забавя, все пак ще остане стабилен. 

Производството остава в затишие в Чехия и Полша, където показателят за активността в сектора на месечна база достигна най-ниското си ниво от поне три години насам. Базираната в Лондон Capital Economics предупреждава, че през следващата година икономическият „растеж ще се забави по-рязко, отколкото повечето анализатори очакват“.

Според Томаш Спърни, главен изпълнителен директор на Moneta Money Bank, докато чешкото вътрешно потребление остава „много силно“ благодарение на нарастващите заплати, то производството, задвижвано от износа, вероятно е навлязло в период на умерено свиване.

„Предпазливи сме в очаквнаията си за развитие на икономиката“, коментира Спърни, добавайки, че според него "чашата е полупразна".

Икономиките в Източна Европа започват да усещат забавянето в световната икономика. Графика: Bloomberg