Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Русия не успява да възобнови влиянието си в Източна Европа

Георги Киряков, политолог, Светът е бизнес, 12.11.2019

21:02 | 12 ноември 2019

Очевидно е, че Европа е в процес на трансформация на политическо влияние вътрешно и външно. Вакуумът от оттеглянето на САЩ от Европа се ползва от Китай в икономическо отношение и от Русия във военнополитическо, а също и в контекста на зависимостта на Европа от руските енергоресурси. Ако този вакуум не се запълни от сериозно европейско лидерство, ще бъдем свидетели на трудни времена за общоевропейския проект, коментира политологът Георги Киряков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Европа може да бъде само и единствено инструмент във външнополитическите цели на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон вероятно ще се опита да блокира опит на САЩ да ползват Европа като буфер във взаимоотношенията им с Русия".

Политологът коментира и посещенията на китайския президент Си Дзинпин в Гърция.

По думите на Киряков реакцията на Китай по време на гръцката дългова криза е била изключително важна, приемайки я за изходна точка на подобрените напоследък двустранни отношения. "Става дума за 600-милионна инвестиция в закупуването на мажоритарен дял в пристанището в Пирея, което за Гърция в онова време е изключително важно събитие, а тази инвестиция вече е в размер на около милиард евро", допълни той.

"През Гърция трябва да минава основният обем стоки, които Китай иска да търгува на европейския пазар. В подписаните 16 документа основният фокус пада върху изнасяне на земеделска продукция от Гърция към Китай. Корабоплаването е другата важна област на сътрудничество".

Турция

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган продължава да се съмнява в участие на САЩ в опита за преврат, заради което според Киряков сред приоритетите на турския президент не се нарежда евроатлантическата интеграция на Турция.

"Отношението на САЩ спрямо НАТО представлява проблем. От друга страна, САЩ трайно се опитват да върнат сферите си на влияние в Южна Америка за разлика от Русия, която не успява да възобнови влиянието си в източноевропейските държави".

Вижте целия разговор във видеото.