МВФ предупреди Европа да направи кризисен план при спад на икономиката

В Германия обаче финансовият министър Олаф Шолц не очаква криза

11:45 | 7 ноември 2019
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Германия се придържа към позицията си, че икономическият двигател на Европа ще премине през сегашния си период на забавяне без да прави допълнителни разходи, противопоставяйки се на все по-сериозните предупреждения от Международния валутен фонд, съобщава Bloomberg.

Европа има нужда да се подготви с планове за действие при спешна необходимост, тъй като паричната политика е изчерпала арсенала си и рисковете се разпространяват, предупреждават от фонда.

„Като се имат предвид рисковете за допълнително влошаване на ситуацията, плановете за действие в извънредни ситуации трябва да бъдат готови за прилагане“, посочиха от МВФ в последния си доклад за перспективите пред Европа. Според документа синхронизиран фискален отговор може да е необходим, като се изтъкват опасностите от търговския протекционизъм, хаотичен Brexit и геополитиката.

Предупрежденията идват, след като от последните макро данни стана ясно, че икономиката в еврозоната се оказва по-устойчива от очакваното с подкрепата на стабилна експанзия в страни като Франция. Все пак Германия вероятно ще изпадне в техническа рецесия през последното тримесечие. Освен това и пазарът на труда в най-голямата икономика на континента започна да се влошава.

В Германия обаче прекалено големи опасения няма, като министърът на финансите Олаф Шолц заяви, че няма нужда от незабавен фискален пакет за стимулиране на растежа.

„Можем да действаме, ако наистина има криза, но ние не виждаме и не очакваме такава“, каза Шолц на събитие във Франкфурт.

За МВФ обаче предстоят още проблеми. Ако Великобритания напусне Европейския съюз през януари без сделка, то БВП на страната ще бъде с 3,5% по-нисък за последните две години, според прогнозите на фонда. Икономиката на ЕС би се свила с 0,5% при този сценарий.

В последния си доклад от МВФ предупреждават за повишаването на цените на активите в няколко държави, включително в недвижимите имоти, което правят банките по-уязвими от шокове като рязко намаляване на апетита към риск и затягане на финансовите условия.

От фонда посочиха Германия и Холандия като страни, които трябва да разхлабят разходите си, за да стимулират растежа.

Дори страните с висок дефицит и дълг трябва да обмислят "временно по-бавен темп на фискална консолидация или временно разширяване", ако се реализират отрицателни сценарии, смятат още от МВФ

Въпреки страничните ефекти на свръх хлабавата парична политика върху цените на активите, МВФ препоръчва централните банки да запазят своята подкрепяща икономиката политика, за да спрат забавянето.