За коя икономика МВФ предвижда ръст от 86% през 2020 г.?

Това е 14 пъти над прогнозния темп на растеж на Китай

15:10 | 2 ноември 2019
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Южна Америка може и да страда от слаб растеж и строги икономии, то една от най-малките страни е напът да преживее най-бързия икономически растеж на планетата, съобщава Bloomberg.

Гвиана, страна със 780 хил. жители, чиито съседи са Бразилия и Венецуела, ще види ръст на икономиката си от 86% през следващата година след повишение с 4,4% през 2019 г., смята Международният валутен фонд. Това е 14 пъти над прогнозния темп на растеж на Китай благодарение на откриването на петролни залежи в страната от Exxon Mobil.

„Преминаваме от много ниска база към огромен ръст“, коментира финансовият министър на Гвиана Уинстън Джордан.

БВП на Гвиана ще нарасне до около 15 млрд. долара до 2024 г., посочват от МВФ.

Правителството на страната планира да използва част от парите, които ще получи от петролния сектор, за изграждане на магистрали, които да свържат крайбрежните градове с по-слабо населената вътрешност на Гвиана,където има находища на злато и диаманти. Петролният сектор ще представлява около 40% от икономиката в рамките на пет години, изчислява МВФ.

От фонда обясниха, че прогнозата му може да бъде подложена на големи ревизии, тъй като дори и малки промени в прогнозираното производство на петрол през 2020 г. биха довели до големи промени в общото икономическо представяне.

Exxon си партнира с Hess Corp. и с китайската CNOOC в разработването на едно от най-големите дълбоководни находища на петрол близо до крайбрежието на страната. От Exxon заявиха, че ще започнат да изпомват петрол от първата сондажна инсталация през следващия месец, а до 2025 г. Гвиана ще произвежда поне по 750 хил. барела на ден.

Total SA, Tullow Oil Plc и Repsol SA също са сред компаниите, които проучват петролни находища във водите на Гвиана.

Правителството очаква първоначалните приходи от 330 млн. долара годишно да се удвоят, след като започне добиването на петрол и от втори кладенец около 2022 г. Тези пари ще отиват директно в специален фонд за защита от колебания в цените на петрола и за финансиране на планове за развитие, е обяснил още финансовият министър на Гвиана.