Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво трябва да знаем от последната среща на МВФ?

Доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, Бизнес старт, 18.10.2019

10:39 | 18 октомври 2019

Позицията на Кристалина Георгиева за премахване или намаляване на митата е напълно очаквана, защото наднационалните институции като Международния валутен фонд (МВФ) имат интерес от засилването на глобализацията, а тя не може да върви при поставянето на бариери. Това каза доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов, по повод последните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Вчера в изказването на Георгиева прозвучаха и песимистични акценти. Тя съвсем отчетливо си даде сметка, че възможностите на монетарната политика са изчерпани и живеем в условия на отрицателни лихви".

"Процесите на глобализацията се забавят постепенно по обективни причини. Една от тях е процесът на все по-голяма автоматизация на производството. Преди стимулът за глобализацията беше евтината работна ръка зад граница", заяви той.

"Ще ставаме свидетели на все по-големи ограничения в световната търговия и международния обмен на инвестиции".

"Бюджетите не могат да продължават да поемат нов дълг, с което да предприемат фискални стимули", обясни Сарийски.

"Призивът на Георгиева беше за премахването на административните ограничения и хората да могат да започват лесно бизнес. Вторият призив беше за премахването на митата".

Според госта от търговската война между Вашингтон и Пекин страда американският потребител. Налагането на високи мита не води до по-малко покупки. Целта на тази политика е осигуряването на доминиращата позиция на САЩ.

"България е изключително уязвима от всяко забавяне на световната търговия, а такова е налице".

Вижте целия разговор във видеото.