Германия увеличава стимулите за електромобили

Целта е 10 млн. електрически коли да бъдат регистрирани в страната до 2030 г.

13:56 | 5 ноември 2019
Монтаж на литиево-йонна батерия във фабрика на Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Монтаж на литиево-йонна батерия във фабрика на Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел и автомобилни производители в страната увеличават паричните поощрения за закупуването на електрически автомобили. Това е пореден опит да се засили преминаването от коли с двигатели с вътрешно горене към такива с електрическо или хибридно задвижване и да се намалят вредните емисии, пише Bloomberg.

Т. нар. „Бонус околна среда“ ще бъде увеличен до 6000 евро, като автомобилната индустрия ще продължи да покрива половината от него, посочи в изявление в Берлин Щефан Зайберт, говорителят на Меркел. "Промените ще влязат в сила този месец и ще са валидни до 2025 г.", коментира Бернхард Матес, президент Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

“Това ще окаже подкрепа за покупката още 650-700 хиляди електрически коли“, смята Зайберт. Тези мерки са били договорени в понеделник на среща между канцлера Меркел и представители на автомобилните компании, производителите на резервни части и профсъюзите, включително и шефовете на Volkswagen, BMW и Daimler.

Споразумението идва ден, след като Меркел посети реновираната фабрика за електрически коли на VW в източногерманския град Цвикау (където по времето на ГДР се произвеждаше Трабант). Канцлерът беше подложена на критики заради неуспеха ѝ да прокара по-нататъшно ограничаване на въглеродните емисии, докато Volkswagen, най-големият производител на автомобили в света, се опитва да управлява сложния процес на преминаването към електрически коли, без това да донесе катастрофални последици.

Меркел нарече предизвикателствата пред сектора „промяна на парадигмата в мобилността, която никога досега не е била разбирана в автомобилната история“. Остава неясно колко от германските купувачи биха преминали на електрически коли в страна с такова богато автомобилно минало, фокусирано около двигателите с вътрешно горене.

Заради по-високите цени за развойна дейност и по-скъпите батерии, цената на електрическите возила остава доста над тази на идентичен клас автмобили с бензинов или дизелов мотор. ID.3 на Volkswagen започва от малко под 30 хил. евро, докато най-евтиния нов Golf с обикновен двигател е под 20 хил.

"Ходът на германското правителство да промотира електрическите коли включва и увеличение на броя на зарядните станции до 50 хил. в следващите две години", казва още Зайберт. Автомобилните производители ще финансират 15 хил. от тях.

Програмата за защита на климата 2030, обявена от Меркел през септември, има за цел по германските пътища след десет години да се движат поне 10 милиона електрически автомобили. Тази цел се смята за нереалистична от повечето автомобилни експерти дори и при наличието на щедри субсидии.

Фердинанд Дуденхофер, директор на Центъра за автомобилни проучвания към Университета в Дуисбург-Есен, очаква около 5 млн. електрически и хибридни коли да бъдат регистрирани до 2030 г.