Защо Франция подкрепя сливане между Fiat и PSA?

През юни Париж се обяви против споразумение за сливане между Fiat и Renault, но сега ситуацията е различна

16:20 | 2 ноември 2019
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Броени минути, след като автомобилните компании Fiat Chrysler и Peugeot S.A.(PSA) разкриха плана си да сключат сделка за сливане, френското правителство изрази подкрепата си за процеса. По този начин може да се формира един от най-големите производители на превозни средства в света, съобщава Bloomberg.

“Процесът кореспондира на нуждата от консолидация в автомобилната индустрия заради предизвикателствата на бъдещето“, коментира френският министър на финансите Бруно льо Мер.

Реакцията на френските власти е забележителна, след като през юни Париж се обяви твърдо против сделка за сливане между Fiat и Renault. Франция притежава акционерен дял и в двете компании.

Франция този път изразява подкрепа поради няколко причини. Правителството може да е осъзнало, че създаването на две печеливши комбинации е по-добре от една. Партньорството на Renault с японските конкуренти Nissan и Mitsubishi постави триото на върха на световното производство.

Автопроизводителите са под натиск, тъй като трябва да предприемат големи инвестиции в производството на електрически и автономни автомобили.

Президентът на Renault Жан-Доминик Сенард отправи остри критики срещу правителството в Париж заради провала в последния момент на споразумението с Fiat.

По време на преговорите президентът на италиано-американския производител Джон Елкан се оттегли демонстративно и обвини „политическата ситуация във Франция“ за решението си.

Изпълнителният директор на PSA, която е производител на Peugeot, Карлос Таварес си е спечелил прозвището „магьосникът“, тъй като успя бързо да възстанови компанията, която генерира големи печалби от продажбата на автомобили въпреки слабото търсене в Китай.

В позицията си френският финансов министър поздравява Таварес за успешната му работа по възстановяването на PSA.

За разлика от PSA, Renault предупреди инвеститорите преди дни, че очаква годишната ѝ печалба да бъде по-ниска от предварителните прогнози частично заради слабите резултати на Nissan. Френската компания се опитва да възстанови партньорството си с японския производител, което беше разтърсено след ареста на бившия президент на обединението Карлос Гон през ноември 2018 г.

Откриването на нови работни места също е сред причините за подкрепата на Франция, тъй като някои европейски икономики се забавят. Но също така много важен аргумент на правителството е производството на батерии. Франция ясно изрази позицията си, че би разгледала всяка сделка между PSA и Fiat, ако предвижда създаването на европейски производител на батерии. Това бе и едно от условията при преговорите между Fiat и Renault.

От ръководството на PSA са категорични, че ще инвестират в подобен проект в партньорство с други частни компании.