Акциите на Peugeot се сринаха с 9% след потвърдени преговори за сливане с Fiat Chrysler

Споразумението би създало автомобилен производител с пазарна стойност от около 50 милиарда долара

11:38 | 31 октомври 2019
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Автомобилните производители Fiat Chrysler и Peugeot S.A.(PSA) потвърдиха провеждането на преговори за сливане. Този ход би довел до създаването на третия по големина производител на автомобили в световен мащаб, съобщава германското издание Der Spiegel.

През май Fiat Chrysler водеше разговори в тази посока с Renault Group, без да се стигне до споразумение заради натиск от страна на френското правителство.

Целта на сливането е изправяне пред новата реалност на търговски мита, затягане на правилата за емисиите отделени газове и преминаването към електрически автомобили, обяснява Bloomberg.

Акционерите на всяка от компаниите ще притежава по 50% от обединената компания, която ще бъде листната на борсите в Париж, Милано и Ню Йорк.

Инвеститорите във Fiat ще получат дивидент от 5,5 милиарда евро (6,1 милиарда щатски долара), докато френската PSA планира да разпредели своя дял от 46% в производителя на авточасти Faurecia SE. Предвижда се оптимизацията на разходите от сделката без затваряне на завода да бъде около 3,7 милиарда евро.

След потвърждаване на новината в четвъртък сутринта акциите на PSA се сринаха с 9,1% в на борсата в Париж, докато книжата на Fiat поскъпнаха с 10% в Милано.

Бордовете на Fiat Chrysler и производителя на Peugeot и Citroen PSA се договориха да работят за обвързващо споразумение през следващите седмици, съобщиха от компаниите в четвъртък в съвместно изявление. Споразумението би създало автомобилен производител с пазарна стойност от около 50 милиарда долара.

Съобщението идва няколко месеца след след краха през юни на преговорите между Fiat и френския конкурент Renault SA.