МВФ сви прогнозите за световната икономика до най-ниските нива от 10 години

От фонда посочват, че вече няма място за политически грешки

17:20 | 15 октомври 2019
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Andrew Harrer/Bloomberg
Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд направи пета поред промяна на прогнозите за глобалния растеж за 2019 г. заради по-широкообхватното забавяне в големите икономки на фона на напрежението в търговията, съобщава Bloomberg.

Световната икономика ще нарасне с 3% през тази година, което е под оценката от юли за повишение с 3,2%. Прогнозата за 2020 г. е снижена от 3,5% на 3,4%. Очакванията за тази година са най-ниските след 2009 г., когато светът беше в рецесия.

„Със синхронизираното забавяне и несигурното възстановяване глобалната перспектива е подложена на рискове“, пише в доклада на главния икономист на МВФ Гита Гопинат.

В документа се посочва още, че няма място за политически грешки и има спешна нужда политиците да деескалират търговското и геополитическото напрежение.

Последното понижение на прогнозите за световната икономика се случва непосредствено преди годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон тази седмица. Инвеститорите очакват и по-голяма яснота дали пробивът в преговорите между САЩ и Китай миналата седмица ще намали глобалната несигурност.

В средата на 2018 г. оценката за глобалния растеж за тази година беше 3,9%. МВФ посочи като причина за снижаване на очаквания забавяне на инерцията, по-малкия обем инвестиции и забавяне на темпа на растеж при търговията до едва 1,1% при 3,6% през миналата година. Очакванията за 2020 г. все пак са за повишение до 3,2%.

„Скорошното парично облекчаване в много страни може да повиши търсенето повече от очакваното, особено ако търговското напрежение между САЩ и Китай бъде потушено и се избегне Brexit без сделка“, заявяват още от фонда.

Българката Кристалина Георгиева пое поста на управляващ директор на МВФ на 1 октомври, припомня Bloomberg. Тя посочи, че по-дълбоко забавяне може да изисква координирани фискални стимули. Кристалина каза още, че първият ѝ приоритет е да помогне на страните да намалят риска от кризи и да се справят с потенциалните спадове.

Икономистите от МВФ влошиха оценките си и за най-големите икономики в света. Фондът намали своята прогноза за растеж в САЩ с 0,2 процентни пункта до 2,4%, но я повиши също с 0,2 процентни пункта до 2,1% за следващата година.

Прогнозата за ръста в еврозоната беше намалена през тази и следващата година до съответно 1,2% и 1,4%. Оценките за Германия, Франция, Италия и Испания бяха понижени също и за двете години.

Очакванията за растеж на БВП във Великобритания са намалени до темп от 1,2% през тази година. За Китай прогнозите са понижени за 2019 и 2020 г. съответно до 6,1% и 5,8%.