Кристалина Георгиева: МВФ ще се фокусира върху неравенството, корупцията и климата

Тя застана начело на Международния валутен фонд през тази седмица

18:04 | 3 октомври 2019
Снимка: Peter Foley/Bloomberg
Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Кристалина Георгиева застана начело на Международния валутен фонд (МВФ) тази седмица и стана първият му лидер, който е преживявал една от най-строгите му програми за реформиране на икономиката, пише Wall Street Journal.

Нейната родина България преминаваше през болезнен преход от социализъм към пазарна икономика през 90-те години на миналия век с растящ дълг и безработица, рухваща финансова система и висока инфлация, посочват от американското издание.

Георгиева казва, че именно гледката на хора, изправени пред недостиг на храна, и повсеместната бедност, причинена от лоши политики, са засилили ангажимента й към икономическа строгост.

МВФ помогна на българската икономика, като предостави съществени заеми в замяна на трудни политически реформи, включително свиване на държавния сектор, приватизация на държавни предприятия и отказ от държавни субсидии.

Георгиева казва, че този опит я е накарал да направи кариера в международни институции като Световната банка и Европейската комисия, защото силно вярва, че те могат да подобрят живота на обикновените хора. Сега тя е решена да демонстрира това в МВФ.

„В момент, когато има повече скептицизъм към нашата работа, най-добрият начин за международните организации да докажат, че мултилатерализмът работи, е като изпълняват обещанията си“, казва Георгиева в първото си интервю след поемането на новата си длъжност.

През по-голямата част от деня си във вторник тя се запознаваше с настоящите спасителни програми на МВФ, за да реши дали се нуждаят от корекции на фона на забавянето на икономическия растеж.

„Признаваме, че световната икономика продължава да разочарова. Непредсказуемостта на търговските спорове, волатилността на притока на капитали, Brexit, конфликтите и природните бедствия могат да причинят големи икономически смущения“, отбелязва Георгиева.

Тя посочва неотдавнашното нападение срещу саудитски петролни инсталации и последвалия рязък ръст на цените на петрола като пример за опасна волатилност, която заплашва света.

И призовава страните да предприемат действия сега, за да направят стимулиращи растежа публични инвестиции или структурни промени преди още по-голямо забавяне на икономиката.

„Кристин Лагард би казала, че трябва да поправим покрива, когато времето е слънчево“, отбелязва Георгиева, имайки предвид предшественичката си на поста. „Аз идвам, когато е облачно и от време на време вали и моето послание е, че вече е невъзможно да отлагаме поправянето на покрива“, допълва тя.

Георгиева посочва, че под нейно ръководство МВФ ще се съсредоточи повече върху проблемите на неравенството, корупцията и климата, както и върху последиците от бързите технологични промени.

Повече по темата четете в investor.bg