Кристалина Георгиева: Ще работим за по-силни икономики

В дългосрочен план имаме благородната цел да помогнем на страните да изградят по-силни икономики, казва новият управляващ директор на МВФ

12:48 | 1 октомври 2019
Обновен: 02:03 | 4 юни 2020
Кристалина Георгиева: Ще работим за по-силни икономики

За мен е изключителна чест, че бях избрана за следващия управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Аз съм първият човек от развиваща се пазарна икономика, който ще ръководи фонда. Предизвикателствата, с които ние сме се сблъсквали като нация, ми помогнаха да се подготвя за този пост. Гордея се със силната подкрепа на нашата и другите страни от нашия регион. С тези думи се обърна към широката общественост у нас новоизбраният управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Тази подкрепа се дължи на моя опит, включително на наученото през годините на големия икономически преход на нашата страна. Встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред множество рискове. Приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи".

Кристалина Георгиева поясни, че в дългосрочен план ще се стреми към глобалната благородна цел страните да изградят по-силни икономики.

"За да постигнем тази цел, е важно да работим всички заедно. В това отношение МВФ има ключова роля. Ще направя всичко по силите си да представлявам страна ни успешно", обяви още тя.