Кристалина Георгиева е избрана начело на МВФ

Новината беше съобщена от самата нея в Twitter и на сайта на МВФ

20:52 | 25 септември 2019
Кристалина Георгиева. Снимка: Peter Foley/Bloomberg
Кристалина Георгиева. Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Кристалина Георгиева е избрана за управляващ директор на Международния Валутен Фонд за пет годишен мандат. Тя ще е 12 директор на фонда от създаването му през 1944 г.

"Голяма чест е за мен да бъда избрана за управляващ директор на МВФ и съм благодарна за оказаното ми доверие", заяви Георгиева в изявление, пубикувано на сайта на МВФ.

Те изказа още благодарности на нейната предшественичка на поста Кристин Лагард за "неуморната работа и визия" начело на фонда.

"МВФ е уникална институция с велика история и служители от световна класа. Идвам с твърда вяра, за да помогна за стабилността на глобалната икономика и финансова система чрез международно сътрудничество", се казва още в съобщението на Георгиева.

Тя беше избрана от 24-членен Изпълнителен съвет, който представлява 189-те държави-членки на МВФ и първата представителка наововъзникваща пазарна икономика, който ще ръководи МВФ от създаването му до днес. 

Георгиева, която е гражданин на България, е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. От 1 февруари 2019 г. до 8 април 2019 г. тя е временно изпълняваща длъжността председател на Световната банка. От 2010 г. тя беше член на Европейската комисия, като беше комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и кризисните ситуации, след това - вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси. Георгиева има докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство в България, където също така преподава от 1977 до 1991 г.

Очаквайте още.