Георгиева може да бъде единственият кандидат за лидер на МВФ

Тя може да има конкуренция за поста, ако има таен кандидат, който все още не е обявил намерението си

09:40 | 7 септември 2019
Обновен: 09:56 | 7 септември 2019
Кристалина Георгиева. Снимка: Peter Foley/Bloomberg
Кристалина Георгиева. Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Българският икономически експерт Кристалина Георгиева очевидно е напът да наследи Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), пише Investor.bg.

Очаква се Георгиева да бъде единственият кандидат, който ще бъде разгледан за позицията, предава Ройтерс, като се позовава на двама източника, запознати с процеса на подбор във Вашингтон. Крайният срок за номинация на потенциални противници изтича в събота в 05:59 ч. CEST. Единственият известен потенциален конкурент, бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн, реши да се откаже. Говорител на МВФ отказва коментар.

Единствената възможност Георгиева да има конкуренция, е да има таен кандидат, който засега не е обявявал открито намерението си да се конкурира за поста. Правилата на МВФ забраняват оповестяването на подобни кандидатури, ако самият кандидат не заяви публично намеренията си.

66-годишната Георгиева направи поредна крачка към позицията в четвъртък, след като страните членки на МВФ гласуваха за премахване на възрастова граница за управляващия директор. Подзаконовите нормативни актове изискваха управляващите директори да са под 65 години, когато заемат поста си, и им забраняват да заемат позицията след навършването на 70-ия си рожден ден. 

Георгиева би заменила 63-годишната Кристин Лагард, бивш френски финансов министър, която ще оглави Европейската централна банка, след като осем години ръководи МВФ.

Вижте повече в Investor.bg.