МВФ промени драстично прогнозите си за турската икономика

Фондът очаква икономически растеж в Турция от 0,25% през 2019 г. вместо свиване с 2,5%

15:46 | 25 септември 2019
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за икономическо свиване в Турция през тази година, но постави под въпрос усилията на страната да засили растежа вместо да се възползва от пазарното успокоение за въвеждане на дълго отлагани реформи, съобщав Bloomberg.

Благодарение на стимулите, включващи експанзионистична монетарна политика, МВФ очаква икономиката на Турция да нарасне с 0,25% през 2019 г. - рязка промяна от предишната прогноза за свиване с 2,5%, според изявление, с което се завършва годишната мисия на фонда в Турция.

Въпреки това МВФ предупреди за по-мрачни перспективи и повдигна съмнения относно фокуса на президента Реджеп Ердоган върху увеличението на кредитите отново.

„Настоящото успокоение изглежда крехко“, посочи МФВ.

„Мерките за подкрепа на кредитния ръст трябва да бъдат ограничени“, добавят от фонда.

Едва отърсил се от валутната криза от миналата година и рецесията, която последва, Ердоган упорито настоява за намаляване на лихвените проценти като допълнение на останалите усилия за стимулиране на икономиката с кредити. Въпреки почти сигурния провал на Турция да се доближи до целта си за 2,3-процентен ръст на икономиката през тази година, президентът постави цел през този месец за 2020 г., която е два пъти по-амбициозна.

Целта от 5%, обявена от Ердоган, е сравнима с прогнозата на правителството в средносрочен план преди срива на турската валута през 2018 г. Предстои правителството да представи новата си икономическа програма в края на този месец или в началото на октомври.

Анализатори, допитани от Bloomberg, очакват турската икономика да се свие с 0,9% през тази година и да нарасне с 2,1% през 2020 г.

„Потиснат растеж“

„Въпреки последния обрат без последователно прилагане на всеобхватен пакет от реформи, средносрочният растеж вероятно ще остане потиснат“, посочват от МВФ.

В оценката си фондът отбеляза „забележителните корекции“ на текущата сметка, както и голямата уязвимост при настъпването на миналогодишната криза.

Фондът също описа тежестта от държавния дълг на страната като „похвално ниска“, като заяви, че приветства някои от предприетите стъпки за отпускането на фискални стимули..

Изобилие от рискове

Все пак „фискалният дефицит се е увеличил и несигурността около мащаба на непредивидените разходи и потенциалното разсрочване на дълга ограничават фискалното пространство“, посочват от МВФ. Фондът също описва цикъла на разхлабване от страна на централната банка като „твърде агресивен“.

В дните преди обявяването на доклада на МВФ неговите служители бяха въвлечени в политически спор с Турция, след като представители на правителството определиха като „тайна“ срещата с членове на опозицията и икономисти в събота в Анкара.Министерството на финансите нарече разговорите „неподходящи“ и заяви, че предупреждава МВФ да се придържа към максимална прозрачност и да не повтаря същите действия.

МВФ завърши изявлението си, като благодари на „властите и партньорите от частния сектор за тяхното топло гостоприемство и конструктивни дискусии“.