Реформите, които Кристалина Георгиева трябва да направи като директор на МВФ

Първото голямо предизвикателство пред Георгиева ще е Аржентина

16:50 | 13 октомври 2019
Обновен: 16:52 | 13 октомври 2019
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

През следващата седмица Кристалина Георгиева ще вземе участие в годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) в качеството си на управляващ директор, съобщава Financial Times.

Тя се изправя пред трудни предизвикателства. Световната икономика е обхваната от несигурност, доката МВФ изпитва недостиг на ресурси и легитимност, за да изиграе водещата си роля в запазването на глобалната икономическа стабилност. Кристалина Георгиева ще трябва да направи три важни реформи, за да заздрави почвата под МВФ.        

На първо място тя трябва да увеличи количеството ресурси, които фондът има на разположение, за да предотврати финансова нестабилност. На второ място, Георгиева трябва да реформира управленската структура на международната организация. Трето, тя трябва да синхронизира политиките на фонда с устойчивите цели за развитие на ООН и Парижкото споразумение за климата.

И вероятно тя е правилният човек за реализирането на тези реформи.

Преди 2 години МВФ се похвали с синхронизиран растеж на световната икономика. Но сега се наблюдава синхронизирано забавяне и по-големи рискове за сериозни спадове.

Докато нестабилността се засилва, МВФ може да загуби близо половината от своите ресурси през следващите години.  Двустранните заеми и договорите за покупки ще изтекат до края на 2020 г.

За да може МВФ да запази доверието на акционерите, Георгиева ще трябва да втвърди тона на институцията и да изпълни реформите в управленската структура. Голяма част от акционерите виждат избирането на Георгиева за длъжността като най-добрия развой на събията от процедурата, при която европейските страни членки на фонда избират директора. В замяна САЩ избират президента на Световната банка. МВФ се нуждае от по отворена избирателна система.  

Акционерите смятат, че САЩ и Европа имат неоправдано високо влияние в решенията за кредитиране на МВФ.

Една от най-важните задачи пред Георгиева е да работи за приравняването на програмите на МВФ с целите за развитие на ООН и Парижкото споразумение за климата.  Ефектът от програмата за икономически растеж на МВФ е свързан с неравенството, разходите за социална политика и образование, здравеопазване и опазването на околната среда.

Първият тест пред Георгиева е Аржентина.  Страната е дом на най-голямата програма на МВФ  в историята, която към момента е неуспешна. Управлението на президента Маурицио Макри създаде огромна финансова криза.

Необходимостта на Аржентина да предоговори пакета на МВФ дава шанс на Георгиева да заздрави позициите на институцията. МВФ трябва да настоява от Аржентина да регулира волатилните си капиталови разходи и да управлява международните резерви, за да създаде макроикономическа стабилност в страната в тези трудни времена.

Георгивеа може да изглежда сама за тази сложна задача. Като икономист с опит в институции като Световната банка, тя има широки познания по финанси и развитие в сравнение със своите предшественици. Тя е изградила репутация на практичен и ефективен лидер, който постига консенсуси и прави реални политики. Тя ще трябва да използва тези качества още от самото начало. Световната икономика и международната система зависят от нея.