Петер Алтмайер: Германия не е на ръба на рецесията

Германският министър на икономиката угаси надеждите, че страната ще увеличи правителствените разходи, за да подсили икономиката

19:00 | 24 септември 2019
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Германия не е на ръба на рецесия, а старите програми за стимули вече не са на мода, заяви икономическия министър на страната Петер Алтмайер във вторник, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че отрече навлизането на страната в рецесия, Алтмайер отбеляза, че влошаването на международната картина започва да натежава на задвижваната от износа икономика.

„Смятам, че старите програми за стимули вече не са на мода никъде“, заяви Алтмайер. "Но също така смятам, че има смисъл да подобрим рамковите условия сега, а не да чакаме, докато икономиката излезе от пътя", добави той.

Изказването на Алтмайер угаси надеждите, че Германия се доближава до увеличаване на правителствените разходи като начин за засилване на икономиката. Брутният вътрешен продукт на страната се сви през второто тримесечие, очакванията са за свиване и през третото, което ще потвърди навлизането в техническа рецесия на най-голямата европейска икономика.

Основният показател за бизнес настроението на Института за икономически проучвания Ifo нарасна малко повече от очакваното през септември, като записа първия си ръст от шест месеца. Въпреки това, като цяло увеличението се дължи на погледа върху настоящата ситуация, а очакванията продължават да се помрачават, понижавайки се до най-ниското ниво от десетилетие, съобщи Investor.bg по-рано днес.

Данните от понеделник показаха, че активността в частния сектор в Германия се свива за първи път от шест години и половина през септември. Производствената рецесия се задълбочава неочаквано, а ръстът в сектора на услугите губи инерция.

PMI индексът за производствения сектор, изчисляван от IHS/Markit, достигна ниво от 41,1 пункта през септември спрямо 43,5 пункта през август. Очакванията на анализаторите бяха за по-слаб спад, консенсусната прогноза беше за понижение на индекса до 44 пункта.

PMI индексът за сектора на услугите достига до деветмесечно дъно от 52,5 пункта, докато икономисти очакваха ръст до 54,3 пункта.

Правителството разшири инвестициите за заздравяване на най-голямата европейска икономика, но избягва програмите за стимули, подобни на тази от 2009 г., когато стартира цялостната програма от 50 млрд. евро за борба с дълбоката рецесия, пише още Bloomberg.

Тогава мерките включваха субсидии за намаляване на работните часове и средства за насърчаване на силно засегнатата германска автомобилна индустрия.