Йеменските хутси ще атакуват саудитските петролни мощности и за в бъдеще

САЩ обвиниха Иран за атаките срещу саудитската рафинерия

17:54 | 16 септември 2019
Снимка: Glen Carey/Bloomberg
Снимка: Glen Carey/Bloomberg

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници заявиха, че петролните инсталации на Саудитска Арабия остават цел за тях след атаките с дронове, които съкратиха производството на нефт наполовина и предизвикаха рекорден скок в цената му, пише Bloomberg.

Бунтовниците заявиха, че оръжията им могат да достигнат всяка част от Саудитска Арабия. Петъчните атаки са извършени с дронове, снабдени с нов вид двигател, допълват те.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви в неделя, че няма доказателства, че атаките са извършени от територията на Йемен. Вместо това, той обвини Иран, а президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ „са готови да отвърнат в зависимост от потвърждението“ за това кой е извършителят.

Иран отрича всякаква отговорност за атаките.

Саудитска Арабия още не е обвинила никой за атаките. Държавната петролна компания Aramco трябва да даде повече информация днес за това какво се е случило и какви са пораженията върху най-голямата петролна рафинерия край източния град Абкаик. Петролът отбеляза най-големия си скок за ден след като атаките съкратиха наполовина саудитското производство.

Администрацията на Тръмп и саудитските лидери вече са изправени пред труден избор как да отговорят на Иран или прокситата му без да предизвикат по-широк конфликт или пълномащабна война с опустошителни последици за глобалните петролни пазари и световната икономика.

„Няма голяма възможност за отговор тук“, казва Аарон Дейвид Милър, старши изследовател в Carnegie Endowment for International Peace. „Въпросът е как САЩ ще лавират между това да не позволят този прецедент да се повтори и да се избегне ескалация в наказателните мерки или мерките, които да не позволят бъдещи атаки без ескалация. И отговорът е, че няма отговор.“

Обстоятелствата около съботните атаки остават неясни. Според някои официални лица от администрацията на САЩ в атаката са били използвани крилати ракети. Според мнението на експерти, употребата на въоръжени дронове не е изключена, но сегашното нападение е с далеч по-голям обхват от досегашните възможности на хутсите.

Правителството на САЩ е посочило 19 точки в рафинерията и петролното поле Хураис, които са били атакувани, и всички те са разположени в северната или североизточната част. Това предполага, че използваните оръжия (ракети или дронове) са дошли от тази посока. Там Саудитска Арабия граничи с Ирак, а САЩ в миналото неведнъж са обвинявали Иран в контрабанда на оръжие към шиитските милиции в тази страна. Йемен, където са хутсите, е на стотици километри на юг.

Рияд се намеси в гражданската война в Йемен през 2015 г. за да изтласка племето хутси, завзели столицата Сана след преврат. Независимо от опустошителните бомбардировки и подкрепа на терен за войските на международно признатото правителство, поврат във войната не се вижда, а броят на цивилните жертви расте. Междувременно ОАЕ се оттеглиха от водената от саудитите коалиция, а техните местни съюзници обърнаха оръжията си едни срещу други. В добавка, САЩ обявиха намерение за преки преговори с хутсите, вероятно за да ги отдалечат от подкрепата на Иран.