Кога Ирландия се умори от Brexit?

Необходими са законови гаранции, а не само обещания, заяви ирландският премиер Лео Варадкар

18:30 | 9 септември 2019
Британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Някога Дъблин може би щеше да се примири с Brexit. Събитията в Уестминстър след референдума от 2016 г. обаче постоянно унищожават ирландското доверието в процеса, пише Politico.

Решителността на британския премиер Борис Джонсън да промени споразумението за Brexit, договорено през последните 2 години от неговия предшественик Тереза Мей и останалите 27 страни членки на блока, допълнително затрудни отдадеността на Дъблин.

Най-спорен остава въпросът за т.нар. „предпазен механизъм“, клауза от споразумението за Brexit, която беше създадена, за да се гарантира, че няма да има физическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след развода между Великобритания и Европейския съюз.

“Ние не бяхме попитани да я приспособим, да я променим. Ние бяхме попитани да я премахнем изцяло. Да премахнем гаранцията за сигурност, гаранцията, предпазваща споразумението от „Добрия петък“ и всичко, което урежда то, да премахнем гаранцията, предпазваща цялата икономика на острова“, посочи Хелън МакЕнти, ирландският министър по европейските въпроси, цитирана от Politico.

Тя добави, че всички въпроси, уредени в „предпазния механизъм“, са важни за ирландците и за Великобритания, като попита защо правителството иска да се откаже от тях, имайки се предвид, че вече е обявило отдадеността си към изпълнението им.

Какво се случи, когато Борис Джонсън срещна Лео Варадкар?

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че изисква гаранции, не обещания, че проблемът с границата между двете Ирландии ще бъде решен след Brexit, съобщава Bloomberg.

„Отворени сме към алтернативи, но те трябва да са реалистични, окончателни и работещи“, посочи Варадкар преди разговорите с Джонсън в Дъблин.

Той добави, че все още не е получавал предложения от Великобритания. „Това, което не можем и няма да направим, е да се съгласим да заменим законовите гаранции с обещания“, допълни премиерът.

Варадкар отбеляза още, че вярва, че постигането на споразумение между Европейския съюз и Кралството „е възможно“.

Джонсън и Варадкар проведоха две срещи, продължили общо повече от час в понеделник сутринта, обявиха в съвместно изявление техните правителства.

„Докато те се споразумяха, че разговорите са на ранен етап, допирни точки бяха установени в някои отношения, въпреки че остават основни различия“, гласи още изявлението.