Крайният срок за Брекзит е заплаха за коледните празници

Датската компания Lego работи усилено, за да подсигури британския пазар

15:04 | 4 септември 2019
Автор: Георги Карамфилов
Lego е един от най-популярните подаръци за деца по Коледа. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Lego е един от най-популярните подаръци за деца по Коледа. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Британската икономика има много силни страни, но производството на детски играчки не е една от тях. Това създава условия за един наистина сериозен проблем в навечерието на коледните празници, тъй като крайният срок за Брекзит е 31 октомври или иначе казано - месец преди началото на коледната истерия по магазините.

Търговците на Острова вече правят планове за справяне със ситуацията, ако с настъпването на крайния срок няма сключено споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) и се наложи излизането без сделка. Едни ще презаредят складовете си, докато други няма да имат подобна възможност за стокова инвестиция и ще се надяват на съдействие от европейските си партньори.

Датската компания Lego вече работи по няколко сценария, като най-лошият е именно твърд Брекзит.

Главният изпълнителен директор на производителя Нийлс Кристиансен казва за BBC, че работи усилено с местните търговци, за да подсигури зареждането на щандовете им в най-натоварения период от годината.

Още през 2016 г. Lego повиши цените си във Великобритания с 5%, след като излязоха резултатите от референдума, за да се подготви за очакваните затруднения при вноса на своите стоки.

Две години по-късно датската фирма обяви намеренията си да отвори нови 160 магазина в целия свят до края на 2019 г. 16 от тях ще бъдат именно на територията на „острова“. По този начин търговските и складовите площи ще бъдат значително увеличени, за да бъде подсигурен един от традиционните пазари за цветните конструктори.

Децентрализацията на производствата на Lego също може да изиграе важна роля. Извън ЕС кубчетата се произвеждат още в Русия, Австралия, Канада, Дубай, Сингапур, Южна Африка, Швейцария, Турция, Китай и САЩ. Не бива да забравяме и за фабриката в лондонското предградие Слау.

На въпроса - ще останат ли британските деца без подаръци за Коледа, ще отговорим по-скоро не. Всички големи производители по всяка вероятност вече са последвали примера на Lego и ще подсигурят 66-милионното кралство. Естествено, това би се отразило върху цената на крайните продукти.