Microsoft и Nvidia вадят Minecraft от основната ѝ концепция

Опростената визия на играта скоро ще се сдобие с първа доза реализъм в графиката си

17:10 | 19 август 2019
Автор: Георги Карамфилов
Minecraft разби логиката за футуристична графика в компютърната индустрия. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Minecraft разби логиката за футуристична графика в компютърната индустрия. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Minecraft е играта, която промени представите ни за развитие на развлекателната индустрия, правейки огромен скок назад в разработката на графики. Пикселизираните купчета, с които строите свой виртуален свят в стил Lego, се издигнаха до нивото на глобален феномен с повече от 176 млн. почитатели по целия свят. Но, въпреки доказано успешния модел, компанията-собственик Microsoft планира да извади играта от концепцията, като ѝ придаде известна доза реализъм с помощта на производителя на видео-карти Nvidia, предаде CNBC.

Технологията, наречена „проследяване на лъчи в реално време“, ще влезе в действие от следващото поколение Minecraft през 2020 г. Най-просто казано системата ще увеличи значително качеството на светлината по време на игра.

Шедьоврите в графичния дизайн, като Call of Duty: Modern Warfare и Dying Light 2, използват същата технология за да пресъздаване на далеч по-реалистични сенки, отражения и светлини от различни изкуствени и естествени източници.

Създателят на Windows не разкрива детайли по сделката с най-големия производител на видео-карти, но коментира, че новата система първоначално ще бъде пусната тестово за PC, за да провери как ще се приеме от потребителите.

„Проследяването на лъчите в реално време стои в центъра на следващия Minecraft, казва креативният директор на франчайза Сакс Пърсън. GeForce RTX ще придаде на света на Minecraft чисто ново усещане. Обичайно в играта блок от злато е показан в обикновен жълт цвят, но с новата система ще може да видите доста по-специфични детайли по благородния медал. Ще виждате дори отражения на моб в тях“. (бел. ред.: „моб“ е един от злодеите в играта)

Припомняме, че Minecraft се появява на бял свят през 2011 г. от компанията Mojang, но през 2014 г. производителят бе придобит от Microsoft срещу сумата от 2,4 млрд. долара по данни на USA Today.