Фамилията зад Lego купува Музея на Мадам Тюсо

Семейство Къркби обединява средства с американска корпорация и канадски пенсионен фонд за покупката на Merlin Entertainments PLC

13:57 | 28 юни 2019
Автор: Георги Карамфилов
Музеите на Мадам Тюса са сред най-посещаваните културни обекти в света. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News
Музеите на Мадам Тюса са сред най-посещаваните културни обекти в света. Снимка: Adam Berry/Bloomberg News

Фамилия Къркби, която притежава най-голямата компания за детски конструктори Lego, влиза в колаборация с американската корпорация Blackstone Group LP и Канадския пенсионен фонд, за да откупят акциите на Merlin Entertainments PLC, предаде The Wall Street Journal. Компанията е собственик на Музеите на Мадам Тюсо и увеселителния парк Legoland.

Merlin обяви, че приема сделка с консорциума за сумата от 4,77 млрд. британски лири, а, като бъде добавен и дългът, цената набъбва до 5,9 млрд. паунда. Новината предизвика ръст в цената на акциите ѝ с 14% в началото на петъчния борсов ден.

Британската компания разполага със 130 атракциона в 25 държави по света. Сред най-сериозните ѝ активи са увеселителният парк Legoland и веригата аквариуми Sea Life. За изминалата година през увеселителните паркове на Merlin са минали 67 млн. посетители, от които са отчетени 1,65 млрд. лири приходи. Служителите в пиковия сезон наброяват около 28 000.

ValueAct Capital е един от инвеститорите в компанията с 9,3% собственост върху активите ѝ. Продажбата до голяма степен се дължи именно на американските съсобственици.

Семейство Къркби са датски инвеститори, които притежават 75% от Lego. Те вече са собственици на почти 30% от Merlin Entertainments след сделката от 2005 г., която включваше продажбата на Legoland. Новата инвестиция възлиза на около 3,35 млрд. лири.

455-те пенса за акция представляват премия от 37% върху стойността на Merlin ден преди ValueAct да публикува писмото си до борда на директорите и 15% премия върху цената, при която борсата затвори в четвъртък.