След Моnеѕе и Revolut въвежда Apple Pay в България

Финтех компанията ще предлага услугата в 11 европейски страни

09:03 | 26 юни 2019
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Новата система за банкови плащания на Apple пристига и в България и чрез британския финтех Revolut, изпреварвайки появата на следващото поколение смартфони на компанията. По-рано, още през май, услугата дойде в страната ни чрез друг британски финтех - Моnеѕе.

Плащанията с Apple Pay могат да се извършват с устройствата iPhone, Apple Watch, MacBook Pro и MacBook Air, като опцията за лаптопа и таблета са с браузъра Safari и системите Face ID и Touch ID.

Мобилното приложение Revolut и апликацията Wallet са двете системи, позволяващи на потребителите да се възползват от новата услуга, като за целта е нужна кратка регистрация, обясняват от пресцентъра на британската компания.

Сигурността на дебитната сметка в Apple Pay се гарантира от Secure Element чипа на всяко едно от устройствата на американския технологичен гигант. Всяка отделна транзакция се осъществява с еднократен уникален динамичен код за сигурност. Така ценните данни не се съхраняват на устройството или даден сървър на Apple.

Защитата в Safari се извършва с помощта на Face ID, което цели да спести на потребителите дългото попълване на лични данни за удостоверяване на самоличността, а мобилните устройства разполагат с виртуална карта по добре познатия модел с приближаване до безжичен ПОС терминал.

Revolut е създадена през 2015 г. от бившите инвестиционни банкери на Credit Suisse и Deutche Bank - Ник Сторонски и Влад Яценко. За този кратък период финтех компанията е набрала над 5 млн. клиенти в Европа. Месечният обем на обработени средства надхвърля 5,5 млрд. долара. Компанията е подкрепена от фирми за рискови капитали, като Index Ventures, Ribbit Capital, Balderton Capital и DTS Global, като събраните инвестиции към момента са в размер на почти 340 млн. долара. Revolut оперира на територията на 28 страни, а Apple Pay вече е достъпна не само в България, но и в Хърватска, Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Румъния, Словакия и Словения

Apple Pay първоначално стартира в Съединените щати през октомври 2014 г. и оттогава се разшири до десетки страни и територии. Услугата може да се използва навсякъде, където безконтактните плащания се приемат със съвместим iPhone или Apple Watch, както и от избрани приложения и уебсайтове.