Амбицията за нова видео услуга се превръща в приоритет за Apple

Прогнозите са, че приходите от услугите ще надхвърлят 50 млрд. долара до 2021 г.

13:20 | 13 март 2019
Обновен: 15:00 | 4 юни 2020
Сайтът на медийната компания Time Warner Inc. на монитора на Macbook Air. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. се готви да активира плана си за нова видео и новинарска платформа, с която подгрява инвеститорите си от месеци, информира Bloomberg. Остава само Холивуд да подпише.

Компанията ще приеме на свое събитие водещи знаменитости и медийни продуценти на 25 март, за да начертаят заедно плана за съревнование с конкуренти от ранга на Amazon.com Inc. и Netflix Inc. Apple планира да пусне дългоочакваните стрийминг услуга и пакет от абонаменти за новинарски медии. Тя може да използва събитието в Купертино, Калифорния, за да представи и допълнителни възможности за системата си за разплащания чрез смартфона iPhone - Apple Pay, които да поставят основите за партньорство в сферата на мобилните разплащания с инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc.

Но преди да вдигне завесата, Apple все пак трябва да финализира сделките. Компанията бърза да подсигури филми и сериали, които да предложи на потребителите, заедно с оригиналното си видео съдържание. До консенсус трябва да се стигна преди крайния срок в петък, твърдят запознати със случая източници. Платените телевизии, като HBO, Showtime и Starz, тепърва ще решават дали Apple е екзистенциална заплаха, както се случи с Netflix, или потенциален партньор. А може да се окаже и нещо средно.

От години познавачите на Apple прогнозират, че в обозримото бъдеще автономните автомобилни технологии ще са следващото „голямо нещо“ за създателя на Iphone. Но докато потребителите продължават да чакат, компанията работи по разширяването в сферата на услугите, обещавайки ново удвояване на приходите от следващия си голям източник на растеж. Apple прогнозира, че приходите от продажби в сферата на услугите ще надхвърлят 50 млрд. доалра до 2021 г. За миналата година услугите генерираха 39,7 млрд. долара. Иначе казано – впечатляващ ръст от 33%.

Apple отказва коментар за плановете за предстоящото събитие.

Бъдещата видео услуга, която вероятно ще бъде интегрирана в iPhone, iPad и приложението за телевизия Apple TV, ще включва два сегмента: шоу програми, купени или разработени от Apple, както и продукция от външни за концерна от Купертино компании. Apple преговаря с мобилния оператор AT&T Inc., собственик на HBO; както и с CBS Corp. и нейната мрежа Showtime. В преговорите е включен и Starz, премиум кабелен канал, собственост на Lions Gate Entertainment Corp. Поне няколко сделки се очакват до петък, предава още Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

И в момента приложението позволява на потребителите на Apple TV да имат достъп до услуги като HBO, но чрез външни приложения. Ако тези потребители бъдат вкарани в екосистемата на Apple, стратегия, която проработи в областта на музиката, това може да помогне на компанията да увеличи абонатите си до 100 млн. само за видео услугата си в рамките на идните 5 години, поясни в писмо до клиентите си анализаторската компания Wedbush Securities. Самата Apple предсказва, че абонатите ѝ на App Store ще надминат 500 млн. до 2020 г. спрямо сегашния им брой от 360 млн.

И въпреки че видео услугата ще бъде в центъра на събитието на Apple, както намеква заглавието на поканата „It’s show time“, компанията планира да представи и новинарска услуга. Тя се тества от няколко месеца от служители на управляваната от Тим Кук компания и ще даде на потребителите възможност да се абонират за изобилие от списания и вестници. Подобна услуга предлага и приложението Texture, което Apple придоби преди около година. В края на миналата година Bloomberg съобщи, че Texture, която предоставя подобен на Netflix неограничен достъп до над 200 списания срещу цена от 10 долара месечно, вероятно ще се развие в премиум услуга в Apple News.

Apple възнамерява да продава видео и новинарските си услуги отделно, но може да ги предлага и като пакетна услуга с намалена цена. В момента цената на музикалната стрийминг услуга Apple Music е 10 долара на месец. За потребител, който купува множество услуги, е по-вероятно да остане в екосистемата на Apple и да продължи да купува и хардуер от компанията. Логично, нали?