Банкирането в крайна сметка ще стане невидимо

Хусто Ортиз, председател на филипинската Union Bank

15:40 | 21 юни 2019
Обновен: 02:41 | 4 юни 2020
Снимка: Kriztian Bocsi/Bloomberg

Хусто Ортиз, председател на филипинската Union Bank, коментира как той вижда ролята на технологиите в дигитализацията на Филипините, стратегията на Union Bank да стане част от водещите играчи, платформата им за интерфейси за приложно програмиране (API), и прогнозата си за сектора.

Ортиз прогнозира, че в бъдеще старият модел в банковия сектор - на продаване на продукти и начисляване на такса за тях, е възможно да изчезне.

По думите му по тази причина е нужно сваляне на пределния разход за обслужване на клиента до 0.

"За да се случи това ни, са ни необходими самообслужване, дигитално изпълнение на трансакции от край до край, в реално време, 24 часа всеки ден от седмицата, с висока производителност, безопасно и сигурно", коментира банкерът. 

Според нас като резултат от дигитализацията ще можем да говорим за консултации, контекстуално и когнитивно познание за нашите клиенти, което да е възможно единствено с тяхното разрешение по отношение на личните данни. Те ще разрешат, само ако виждат стойност във вашето предложение. 

"Виждаме банкирането като хоризонтално по вертикални индустрии. Според нас то ще стане внедрено и невидимо. Разплащанията ще бъдат невидими, кредитите, застраховките, решенията за управление на кеша – всичко това ще бъде невидимо", коментира Ортиз.

Той посочи, че финтех компаниите също имат нужда от банкиране и са клиенти на банките. По думите му на повечето от тях им е нужно да са част от много зряла финансова инфраструктура, която самите те не искат да изграждат сами в затворен цикъл.

Това улесняване трябва да се извърши чрез интерфейси за приложно програмиране и изграждането на такава платформа. Ние имаме такава платформа с около 130 отворени интерфейси за приложно програмиране. Чрез тях финтех компаниите могат да се свързват директно с нас.

Дигиталните трансакции на Union Bank са около 2-3% от общите в страната, а 70% от филипинците нямат сметка в банка. Ортиз цитира и проучване на централната банка на страната, според което само 26% от филипинците всъщност имат доверие в дигитализацията.