Hasbro придобива студиото на „Прасето Пепа“ срещу 4 млрд. долара

Акционерите в Entertainment One ще получат по 26% премия върху стойността на активите си

11:22 | 23 август 2019
„Прасето Пепа“ разполага със сериозна фенска база в Китай. Снимка: eOne
„Прасето Пепа“ разполага със сериозна фенска база в Китай. Снимка: eOne

Големият лов за филмови студия на игралната корпорация Hasbro Inc. приключи успешно с приетата сделка за 4 млрд. долара от канадската компания Entertainment One (eOne) в края на борсовия четвъртък в Лондон, където е листнато студиото, предаде Bloomberg.

Придобиването е най-голямото в историята на Hasbro. През годините имаше няколко неуспешни опита за сделка с Lions Gate Entertainment и DreamWorks Animation, но до сделка се стигна едва сега с продуцентите на популярната анимация „Прасето Пепа“.

Акционерите в eOne ще получат по 5,6 паунда за акция, което е премия в размер на 26% спрямо цената на студиото в четвъртък. Междувременно новината предизвика 31% ръст в стойността на компанията още с отварянето на борсата в петък.

Hasbro се очаква да се впусне смело във филмовата индустрия, като се възползва на първо време от развития пазар на новата си придобивка в Китай, а в последствие вземе в свой ръце развитието на „Трансформърс“ франчайза.

„Виждаме възможност да разгърнем пазара си. Насърчителен е фактът, че eOne разполага със сериозни позиции на китайския пазар за „Прасето Пепа“, коментира изпълнителният директор на Hasbro Брайън Голднър. Сега имаме истинска възможност да се наложим стабилно в Китай за много години напред“.

Борсовата стойност на Hasbro претърпя понижение с 4% след обявяването на сделката, но на годишна база корпорацията се радва на 41% ръст в цената на активите си.

Главният финансов директор за производителя на играчки Дебора Томас заяви, че компанията иска да запази рейтинга си за инвестиционен клас и ще се стреми да финансира сделката чрез срочни заеми, облигации и постъпления от предлагане на капитал в размер на 1-1,25 млрд. долара.