При Brexit без сделка на Великобритания ще са ѝ нужни заеми в размер на милиарди

Ако настъпи твърд Brexit, кредитните потребности може да нараснат с 30 млрд. лири годишно

15:55 | 20 юли 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският парламент осуетява възможността бъдещият премиер на страната да настоява за изход на Великобритания от ЕС без сделка. Твърд Brexit ще ускори нуждите на страната от заеми, пише германският седмичник Die Zeit.

Членовете на ЕП гласуваха с категорично мнозинство, че Камарата на общините трябва да обсъди положението в Северна Ирландия, както и Brexit. Докато потенциалният нов премиер Борис Джонсън многократно публично поддържа идеята за Brexit без сделка, в парламента обаче няма мнозинство за това.

Досега Джонсън не изключваше изпълнението на плановете си за Brexit без парламентарен дебат. Преди новата наредба това се разглеждаше като възможен начин за налагане на оттегляне без сделка срещу опозицията от страна на депутатите. Все още не е изключен вариантът без сделка с решението на депутатите.

В същото време беше обявено проучване, че Brexit няма да се отрази на бюджета на Обединеното кралство. До този извод достигна независимата служба за бюджетна отговорност в изчисленията, извършени от властите  в договора на британското правителство.

Според анализа в случай на твърд Брекзит  Великобритания ще трябва да заеме 30 млрд. британски лири годишно - повече от 33 млрд. евро, като допълнителен дълг. При твърд Брекзит брутният вътрешен продукт може да се свие с 2% до края на 2020 г.

По-малко износ, спад на инвестициите, валутен крах

За техните оценки експертите предположиха, че излизането на Обединеното кралство от ЕС без договор би довело до намаляване на инвестициите. Освен това може да се очаква спад на износа поради увеличени търговски бариери. Също така трябва да се предвиди и силен спад в цената на британския паунд.

Актуални проучвания на компаниите вече сочат, че икономическият растеж се забавя. "Това увеличава риска икономиката да изпадне в пълна рецесия", се казва в доклада.

Авторите на доклада посочиха, че техният анализ не предполага най-лошия сценарий:  дългите задръствания, причинени от митнически контрол, например, не са включени в статистиката. Вероятно последствията от Brexit без сделка биха могли да бъдат още по-драматични.

Към този прочит на ситуацията се присъедини и британският финансов министър Филип Хамънд. "Много се страхувам от въздействието върху нашата икономика и нашите публични финанси, тъй като те сега се обсъждат разумно."  Пред BBC министърът заяви, че "рецесията ще бъде по-голяма", отколкото предвиждат новите изчисления. Хамънд гласува на референдума в подкрепа за оставане в  ЕС.

Британският парламент обикновено заседава в едногодишни сесии, между които е затворен за една или повече седмици. През това време всички парламентарни дейности са преустановени. Противниците на твърд Брексит се опасяват, че Джонсън може да насрочи тази парламентарна пауза за планирания изход от ЕС до края на октомври, така че депутатите да не могат да се намесят.

За да противостоят на Джонсън в случая, членовете на парламента сега прибягват до трик: на всеки 14 дни да се прокарва  и обсъжда доклад за ситуацията в Северна Ирландия в парламента. Така например по време на евентуална принудителна почивка на парламента ще се проведат срещи, на които депутатите могат да предприемат действия срещу възможни планове за излизане без сделка.

Засега Brexit е насрочен за 31 октомври. Споразумението, което премиерът Тереза ​​Мей договори с ЕС, не успя да постигне мнозинство в британския парламент три пъти. В крайна сметка Мей обяви оставката си от парламента и Консервативната партия.

Тя ще остане на длъжност, докато не бъде избран наследник. Останалите двама кандидати за партийното председателство са бившият външен министър Борис Джонсън и неговият наследник Джереми Хънт. На 23 юли ще бъде обявен кой ще бъде новият председател на торите, а оттам - и новият британски министър-председател. И двамата кандидати не изключват варианта за Brexit без сделка.