Новият британски премиер ще има 30 дни, за да се справи с хаоса Brexit

И двамата кандидати за поста на Тереза Мей разчитат на компромис от Брюксел

18:00 | 18 юли 2019
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Скоро, след като новият премиер на Великобритания замести Тереза Мей, може да се окаже, че той има немалко поводи да съжалява, че е получил тази незавидна работа, пише CNN.

Пред следващия обитател на „Даунинг стрийт“ 10 ще има една единствена задача – да успее там, където Мей се провали, а именно в уреждането на британската раздяла с Европейския съюз.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и министърът на външните работи Джереми Хънт, претендентите са премиерския пост, вече заявиха не само, че могат да осигурят съвсем нова сделка за Brexit с Брюксел, но и че имат възможността да убедят достатъчно депутати в парламента, за да я подкрепят.

Техните твърдения обаче изглеждат доста невероятни, имайки се предвид, че крайният срок за Brexit е 31 октомври, а британското правителство ще има малко повече от три месеца, за да постигне това, което Мей не успя да направи за три години.

Навлизайки в детайли обаче се оказва, че времето е дори по-малко, като се има предвид парламентарната ваканция, близо трите седмици, в които Камарата на общините не заседава, както и уикендите. Така се достига до оставащо парламентарно време от около 30 дни, в което ще има възможност да се гласува нова сделка и евентуално да се приемат всички свързани с нея закони за начина, по който ще протече раздялата между Кралството и блока.

Защо двамата кандидати смятат, че могат да се справят по-добре от Мей?

Джонсън и Хънт твърдят, че могат да накарат Брюксел да внесе промени в постигнатото с Мей споразумение. За да получат подкрепата на британския парламент, те ще трябва да променят или да премахнат от него т.нар. предпазен механизъм, който урежда въпроса за ирландската граница.

Според поддръжниците на Brexit, ако Лондон заеме по-твърда позиция и заплаши да напусне ЕС без споразумение, Брюксел ще бъде по-склонен да направи компромиси. Има много малко признаци, че блокът наистина е склонен на бъдещи отстъпки.

Някои от поддръжниците на Brexit разчитат на думите на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Великобритания трябва да има право да отложи допълнително процеса, ако това се налага. Важно е да се спомене обаче, че Фон дер Лайен няма да е заела поста си до настоящият краен срок за Brexit, а промяната на датата за него далеч не зависи само от нея.

Още повече, че и двамата кандидати за премиерския пост вече заявиха, че ако ЕС откаже да направи компромиси, Кралството ще се раздели без споразумение с него на 31 октомври – сценарий, който поднови опасенията за „твърд“ Brexit и отслаби лирата до най-ниското ѝ ниво спрямо долара за последните 27 седмици във вторник.