Британски министър: Възможността за Brexit без сделка е подценена

Споразумение относно сигурността и трансфера на данни ще е в интерес и на Лондон, и на Брюксел, посочи Стивън Баркли

17:20 | 17 юли 2019
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Възможността за раздяла между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) без споразумение е подценена, посочи британският министър за Brexit Стивън Баркли в отговор на въпрос на депутати дали смята, че блокът ще предложи отстъпки, които да направят постигнатата между премиера Тереза Мей и Брюксел сделка приемлива за парламента в Кралството.

Баркли посочи, че очаква разговори с европейските представители по отношение на мерките, които биха могли да бъдат предприети за смекчаване на последствията от неуредено напускане на Великобритания в случай, че шансовете за подобен сценарий се увеличат, пише Bloomberg.

Той добави, че е в интерес и на двете страни да постигнат споразумение относно казуси като сигурността и трансфера на данни.

По-рано днес британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че е „ужасен“ от факта, че водещи политици, настояващи за Brexit, смятат, че Великобритания ще бъде „по-добре“ с допълнителните търговски ограничения, които ще ѝ бъдат наложени в случай на неуредена раздяла.

Министърът коментира темата в отговор на статия на Джейкъб Рийс-Мог, председател на Европейската изследователска група, в която той оспори правителствените прогнози, че британската икономика ще загуби най-малко 90 млрд. паунда, ако напусне блока без споразумение.

Според Рийс-Мог, евроскептик и привърженик на „твърд“ Brexit, раздялата без сделка може всъщност да подсили с 80 млрд. паунда икономиката на Кралството, а опасенията на Хамънд са „чисти глупости“.