В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Brexit без сделка значи почти сигурна рецесия за Кралството

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 17.06.2019

20:00 | 17 юли 2019
Обновен: 11:01 | 18 юли 2019
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти сигурно е, че Великобритания ще изпадне в рецесия, ако видим Brexit без сделка. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Митренцев коментира спада на цената на британския паунд във вторник, когато валутата достигна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар за последните 27 месеца.

Сривът се дължи основно на засилените опасения от Brexit без сделка, след като и двамата претенденти за поста на Тереза Мей в Кралството обявиха, че искат да се откажат от т.нар. „предпазен механизъм“ за ирландската граница, докато блокът вече многократно предупреди, че не иска да го отменя, посочи анализаторът.

Според него предстои още по-голяма волатилност за британския паунд, след като следващата сряда стане ясно кой ще е новият министър-председател на Великобритания и той започне да работи по плановете си.

Несигурността относно паричната политика на Европейския съюз върви ръка за ръка с тази около Brexit, коментира още Митренцев. Според него, ако Кристин Лагард получи подкрепата на Европейския парламент и поеме ръководството на Европейската централна банка, тя ще продължи предпазливата политика на настоящия гуверньор Марио Драги.

„Доста вероятно е да видим нови парични стимули, които се изразяват в нови количествени улеснения, което със сигурност ще доведе до по-нататъшно отслабване на еврото“.