Как Борис Джонсън разкри своята некомпетентност

Бившият външен министър остави лошо впечатление и по темата за британския посланик във Вашингтон

12:30 | 14 юли 2019
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Фаворитът в надпреварата за нов лидер на консерваторите и британски премиер Борис Джонсън разкри големи пропуски в плана си за Brexit в интервю за BBC. Джонсън иска да види Обединеното кралство извън ЕС на 31 октомври, „да става, каквото ще". Ако дотогава ЕС не отговори на исканията на Джонсън за промени в споразумението за Brexit, той възнамерява, ако е необходимо, Великобритания да напусне международната общност без сделка.

Джонсън твърди, че негативните последици за икономиката от един твърд Brexit биха могли да бъдат преодолени чрез разпоредба от Общото споразумение за митата и търговията (GATT, General Agreement on Tariffs and Trade) - международен договор, който постави основите на Световната търговска организация (СТО).

Тогава могат да се прилагат същите правила за търговия, както и досега, докато не бъде сключено ново споразумение за свободна търговия, казва Джонсън. Митата са излишни. Преди седмици обаче той дори не можа да посочи точната разпоредба на споразумението.

В интервю за водещия на BBC Андрю Нийл Джонсън придава голямо значение на член 24, точка 5, буква б от Споразумението за ГАТТ. Но на въпроса за Нийл дали той знае какво има в параграф 5 в, Джонсън обаче трябваше да признае, че не знае.

А там е записано, осведоми го Нийл, че „не само това има нужда от одобрение от ЕС, но и трябва да се постигне съгласие по очертанията на бъдещото търговско споразумение и сроковете за постигане на това". Защо, ако Джонсън дори не иска да се ангажира със сега договорените условия на оттеглянето, Брюксел би се съгласил на нови, попита Нийл. Джонсън няма убедителен отговор.

Бившият външен министър остави лошо впечатление и по темата за британския посланик във Вашингтон, който се оттегли поради критиките си към Тръмп. Джонсън трябваше да признае, че коментарите му в телевизионен дебат допринесоха за оттеглянето на висшия дипломат Ким Даръч.

Той настояваше обаче, че е бил неправилно цитиран. Джонсън отказа в рамките на телевизионния си двубой със своя съперник Джереми Хънт във вторник да даде гаранция, че няма да смени преждевременно посланика, който изпадна в немилост пред американския президент Доналд Тръмп, ако стане премиер. Джонсън бе сдържан по отношение на критиката към Тръмп зараду неговите странни туитове. Един ден по-късно посланикът подаде оставка.

Американският президент Доналд Тръмп описал преди това посланика вв Twitter като „глупав човек" и "надут идиот" и прекрати сътрудничеството с него. Причината за разпалването му бяха конфиденциални депеши на посланика, които бяха попаднали в пресата. В тях Даръч нарича правителството на Тръмп „некомпетентно". Скотланд Ярд вече започна наказателно разследване, за да разбере кой е изпратил депешите до пресата.

Въпреки честите му грешки почти сигурно е, че до 23 юли Джонсън ще бъде избран по пощата от приблизително 160 000 членове на торите за лидер на партията и по този начин – за министър-председател. Дали слабото представяне на бившия кмет на Лондон в телевизионното интервю с Нийл ще промени нищо по въпроса зависи до голяма степен от това колко партийни членове вече са попълнили бюлетините и са ги пуснали по пощата.

Проучване на сайта Conservative Home показва, че повече от две трети вече са го направили. С това шансовете за външния министър Джереми Хънт, който се изправи срещу Джонсън, биха били минимални. Въпреки това, според съобщения в медиите през последните дни, членовете на торите може би са си взели повече време, за да вземат решение. Според тях до момента са получени по-малко от половината от гласовете.

Джонсън и Хънт ще обикалят страната до следващата сряда, за да представят политическите си идеи пред партийната база на регионални конференции. Показател за това, че настроението може да се сменни, беше събитие в петък вечерта в югозападна Англия – в Челтнъм. Когато Джонсън, както често се опитва, пробва да заобиколи труден въпрос, един мъж от публиката извика към него: „Отговори на проклетия въпрос!“. И получи силни аплодисменти.