Заплахата на ЕС за санкции обедини италианските популисти

Премиер и вицепремиери постигнаха крехко споразумение в понеделник вечер

17:52 | 11 юни 2019
Обновен: 05:01 | 4 юни 2020
Италианският министър-председател Джузепе Конте и вицепремиерите Луиджи ди Майо и Матео Салвини. Снимка: Filippo Monteforte/AFP/Getty Images

Италианският министър-председател Джузепе Конте се опита да представи популисткото си правителство като обединено в споровете с Европейския съюз, заявявайки, че неговите вицепремиери Матео Салвини и Луиджи ди Майо са постигнали единодушие, според което Италия трябва да избегне процедурата на Брюксел срещу прекомерния дълг на всяка цена, съобщава Bloomberg.

„Процедурата трябва да бъде избегната, тъй като ще навреди на Италия и италианците“, посочи Конте във вторник по време на събитие в Рим. Алтернативата ще изложи страната на „трудни за овладяване пазарни опасения и ще постави Италия в позиция на постоянен контрол“, коментира още премиерът.

Конте, определян често като медиатор в споровете между двамата си вицепремиери, посочи още, че правителството му е решено да намали тазгодишния дефицит до 2,1%, като страната има възможност да съкрати и структурния си дефицит с 0,1% през 2019 г.

Италианският премиер коментира крехкия баланс в кабинета си след разговори с двамата вицепремиери късно в понеделник вечер. Конте, заедно със Салвини и Ди Майо, които ръководят правителството в Рим от юни 2018 г., са успели да постигнат сделка по политиките, които всяка от страните предлага, съобщиха от офиса на министър-председателя във вторник.

Седмица, след като Конте предупреди вицепремиерите да прекратят споровете помежду си и да се върнат към задълженията си, тримата са се споразумели по време на срещата на кабинета във вторник да преразгледат указа за сигурност, предложен от дясната „Лига“ на Салвини, както и план за минималната заплата, подкрепен от „Пет звезди“ на Ди Майо.