Британската икономика получи тежък шамар от автомобилната индустрия

Наблюдава се сериозен спад в производството на автомобили на „Острова“

13:04 | 11 юни 2019
Фабриката за Mini Cooper в Оксфорд вече затвори врати Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Фабриката за Mini Cooper в Оксфорд вече затвори врати Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Икономиката на Великобритания понася пореден тежък удар под влиянието на Брекзит, като данните от Националната статистика (ONS) показват, че за месеците между февруари и април тази година растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на кралството се е свил до 0,3%. Това се дължи най-вече на няколкото затворени завода за автомобили, пише BBC.

Фабриката за Mini Cooper на BMW в Оксфорд е най-значимата от всички, тъй като самата марка е един от символите на британското автомобилостроене. Германските собственици вземат превантивни мерки срещу очакванията за Брекзит, като този случай само доказва, че, въпреки отлагането, подобни решения не се вземат на ежедневна база, а са плод на дълго обмисляне.

„Махмурлукът от последния краен срок след отлагането на напускането на Европейския съюз (ЕС) се оказа по-силен от очакваното, коментира главният икономист на счетоводната кантора KPMG Яел Селфин. Днешните данни са сигнал, че икономиката на Великобритания най-вероятно ще изпита още спадове до края на годината“.

Бизнес анализаторът Джонти Блум прави метафорична препратка към решението за отлагане на Брекзит за идния октомври, като закъсняло обаждане за отмяна на парти. Решението на Тереза Мей за удължаване на преговорите дойде едва няколко дни преди крайния срок през март, а това не остави време за бизнеса да преосмисли решенията си. Така някои компании останаха без складов ресурс, за да продължат дейността си, а други вече направиха нужното преструктуриране, за да преустановят дейност на територията на „Острова“. А сега е безпредметно да се възстановяват доставките на суровини и части, тъй като всяко следващо решение за Брекзит се оказва предпоследно.

Снимка на Десислав Янкулов.

Действията на автомобилостроенето доведоха до цели 4% спад в производството и то само в рамките на месец април. Данните на ONS показват съвсем ясно, че транспортното оборудване пропада най-драматично с повече от 13 базови пункта. (Виж графиката)

Въпросът сега е - колко още жертви ще даде Великобритания, докато най-накрая вземе решение дали и как да се раздели с ЕС?