В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Брекзит ще има, но въпросите са кога и как

Доц. Петър Чолаков, политолог, „В развитие“, 07.06.2019 г.

19:25 | 7 юни 2019
Доц. Петър Чолаков, политолог, „В развитие“, 07.06.2019 г.
Доц. Петър Чолаков, политолог, „В развитие“, 07.06.2019 г.

Британският министър председател Тереза Мей официално днес подаде оставка, но ще продължи да изпълнява функциите си, докато не бъде избран нов лидер на Консервативната партия във Великобритания. Какво наследство оставя премиерът и какви са новите перспективи пред Брекзит коментира политологът доц. Петър Чолаков в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„Във Великобритания сравняват Тереза Мей с най-лошите премиери в историята на кралството. Основният ѝ провал е, че през 2017 г. предизвика избори, но вместо Консервативната партия да получи по-голяма подкрепа, тя изгуби такава“.

Не бива да забравяме, че референдумът преди три години не даде особено категоричен резултат в полза на Брекзит (52:48%), което бе предпоставка за сериозно разединение в Обединеното Кралство, коментира доцентът.

„Да бъде предизвикан един нов референдум е много проблематично за един политик. Евентуално обръщане на резултатите би означавало, че десетки милиони отново ще са недоволни и така влизаме в една спирала“.

Фаворит към момента за поста на Тереза Мей е Борис Джонсън, чиито възгледи са за Брекзит на всяка цена, казва още доц. Чолаков. Но ролята му на фаворит не е безапелационна, защото европейската икономика няма интерес от подобно стечение на обстоятелствата.

„Мисля, че Брекзит все пак ще се състои, но въпросите са кога и как“.

Целия разговор с доц. Петър Чолаков може да видите във видеото.